Hírek

Családok Átmeneti Otthona

2010. december 01., 17:10

Az önkormányzattal már egy éve folynak ezzel kapcsolatban a tárgyalások. A tervek szerint 40 férőhelyes lenne az intézmény és átmenetileg nehéz helyzetbe került családoknak nyújtana segítséget.

Családok Átmeneti Otthona

Molnár Istvánné, három gyermekével és férjével július óta lakik a Családok Átmeneti Otthonában. Nem tudták fizetni az albérletet, ezért kellett ideköltözniük.

Molnár Istvánné

"Nagyon nagy segítséget jelentett, mert nem kellett utcára menni és amit befizetünk pénzt, annak felét visszakapjuk."

A Családok Átmeneti Otthonában jelenleg 36-an élnek. 1 évig, szükség esetén még további fél évig maradhatnak a bútorozott, összkomfortos lakásokban. 3-4 család vár beköltözésre. Azok kaphatnak itt segítséget, akiknél lakhatással összefüggő problémák merültek fel, szociálisan krízishelyzetbe kerültek, gyermeket nevelnek vagy várandós az anya. Hasonló feltételek lennének a református egyház által működtetett átmeneti otthonban is, mondja Jakab Bálint lelkész. Miskolcon működtetnek már ilyen intézményt. Állami normatívából, az egyházaknak adott kiegészítő állami támogatásból, valamint a családok befizetéseiből fedeznék a költségeket.

Jakab Bálint - református lelkész

"Nagyon komoly háttérmunkával, lelkigondozás, pszichológiai segítség, szeretnénk a családokat olyan irányba terelni, hogy visszataláljanak a társadalomba. "

A város támogatja az elképzelést, mondja a Szociális Bizottság elnöke. Egyelőre a megfelelő épületet keresik az intézmény számára.

Szakály Gábor - elnök, Szociális Bizottság

"40 millió forint felújítási forrást hoznának. És a férőhelyek 50%-át pedig Szombathely számára térítésmentesen adná a református egyház. Így nem lenne sorban állás a Családok Átmeneti Otthonában."

A tervek szerint akár már jövőre megkezdheti működését a családokat segítő intézmény.