MNB
MNB - 2

Hírek

Csíkszeredai gyerekek az Oladi iskolában

2016. november 14., 16:15

Lampionkészítés, színház, egy novellaíró pályázat díjkiosztója és közös Szent Márton-napi felvonulás is szerepelt az oladi iskola és vendégeik közös programjában. Az intézmény testvériskolájából, az erdélyi Csíkszeredából fogadott küldöttséget a hétvégén.

Csíkszeredai gyerekek az Oladi iskolában

Készülnek a Márton-napi lampionok az Oladi Általános Iskolában: szombathelyi és csíkszeredai gyerekek együtt kézműveskedtek pénteken az intézmény aulájában. Tizenhárom diák és az őket kísérő pedagógusok érkeztek négy napra az erdélyi Hargita megye székhelyéről, az oladiak testvériskolájából.

Takács Imréné - intézményvezető, Oladi Általános Iskola
“A székelyek nagy festőjéről, Nagy Imréről kapta az iskola az elnevezést. És ez a fajta találkozó az iskolánk több mint húszéves József Attila mese-, vers- és novellaíró pályázat kapcsán jött létre. Mert pályáztak novellával, mesével a csíkszeredai gyerekek, és itt voltak díjátadón. Találkoztunk velük, megbeszéltük velük, és elindítottuk ezt a kapcsolatot.”

Tíz éve minden esztendőben találkoznak a két iskola diákjai és tanárai, a jó hangulatú utazások emlékét tablón őrzik. A csapatot rendszerint a magyar tantárgyi versenyeken jeleskedő gyerekekből állítják össze, így volt ez idén is.

Bedő Aranka - magyartanár, Csíkszereda
“Szombathely és Csíkszereda a Kárpát-medence két végén van, úgyhogy fontos az, én úgy érzem, úgy gondolom, hogy egymásról tudjunk. Egymással ha nem is feltétlenül testvériskolai, de szoros kapcsolatot ápoljunk, hogy tudjanak a szombathelyi gyerekek arról, hogy Csíkszeredában is magyar gyerekek élnek, nagyon szépen beszélnek magyarul, és a csíkszeredai gyerekek is tudjanak arról, hogy Szombathelyen nagy-nagy szeretettel fogadják őket, és hazajönnek.”

A házigazda és az itt vendégeskedő gyerekek az egész napot együtt töltötték. Megnézték az oladi diákok által írt és színre vitt Szent Márton-témájú színdarabot, amely a savariai születésű szent életét meséli el.

Emellett az Őrvidékház könyvbemutatóján is együtt vettek részt. A jubileumi esztendőben kiírt novellaíró és rajzpályázatra mindkét intézmény számos művel nevezett, a legjobbakból pedig kiadvány is született.