MNB - 2
MNB

Hírek

Csődközeli helyzetben a sertéstenyésztők

2011. február 11., 15:27
Nemcsak az étkezési búza ára szökött az egekbe az elmúlt időszakban, hanem a takarmánygabona is jelentősen megdárgult. Így a kenyér mellett várhatóan a hús is többe kerül majd. Pesszimista jóslatok szerint minden negyedik sertéstelep bezárhat az országban, ha a tenyésztők vesztesége tovább nő. A takarmány drágulása várhatóan minden hústermék árára hatással lesz.
Csődközeli helyzetben a sertéstenyésztők

1100 disznót nevelnek ezen a jáki telepen, szinte kizárólag a hazai piacra értékesítik őket. A tulajdonos azt mondja, őket kevésbé érinti érzékenyen a takarmányárak megugrása, mert megtermelik maguknak a gabonát. A sertéstenyésztők többsége ugyanakkor csődközeli helyzetbe kerülhet, mert a magas takarmányárak mellé alacsony hús felvásárlási árak társulnak: kilónként 350 forint lenne az ideális.
A németországi dioxin botrány idehaza is visszavetette az árakat, és csökkentette a hús iránti keresletet. A legnagyobb gond mégis az, hogy a költségek nagy hányadát kitevő takarmány szinte megfizethetetlen lett.

Rácz Károly - gazdálkodó, Ják
"A kukorica ára a duplájára nőtt, 30-ról 60 ezerre tonnánként. A szójadara is 30 százalékkal ment fel az elmúlt időszakban."

Hamarosan tehát drágulhat a hús. Ebben az üzletben tavaly óta nem emeltek árat. Az üzletvezető azt mondja, egyelőre nem is tervezik, mert ők még nem érzik a takarmány-drágulás hatását. Nemcsak a sertéshúsért, de a baromfiért is várhatóan többet kell majd fizetnünk, becslések szerint nagyjából 25 százalékkal. Az áremelkedés visszavetheti a keresletet, és tovább csökkenhet a baromfiállomány is.
A tenyésztők szerint az uniós és hazai mezőgazdasági támogatások mihamarabbi kifizetésével, állami takarmánykészlet felhalmozásával és ÁFA-csökkentéssel lehetne megakadályozni, hogy eltűnjön a magyar hús a pultokból.