MNB - 2
MNB

Hírek

Csökken a munkanélküliek támogatási ideje

2011. április 14., 15:18
Jövő évtől az eddigi 270 nap helyett csak 90 napig jár támogatás a munkanélkülieknek, aki nem tud elhelyezkedni, annak közmunkát kell vállalnia - ezt jelentette be szerdán a nemzetgazdasági miniszter. A tervek szerint 100-150 ezer rokkantnyugdíjast terelnek vissza a munka világába, és nem lehet a törvénybe foglalt korhatár előtt nyugdíjba menni. Átalakítják a felsőfokú képzést is: amelyik szak nem nyújt piacképes diplomát, azt nem finanszírozzák tovább.
Csökken a munkanélküliek támogatási ideje

Négyezren tanulnak jelenleg a Savaria Egyetemi Központban, 30 alapszakon és 22 mesterszakon folyik képzés. Bölcsészet- és társadalomtudományok, művészetek, sporttudomány az intézmény fő profilja. A rektorhelyettes azt mondja, 40 éve túlképzés volt matematika és fizika tanárból, mára elfogytak, és nem volna jó, ha a bölcsészek is erre a sorsra jutnának. Egyetért azzal, hogy a természettudományos- és műszaki képzést fejleszteni kell, de csak a megfelelő arányok megtartásával.

Prof. dr. Gadányi Károly - elnök-rektorhelyettes, NymE-SEK
"Ezt szeretnénk mi is, csak oda jelentkezés is kell, Míg a magyar felsőoktatásba jelentkezők között nagyon kis arányban vannak a matematika, fizika, kémia iránt érdeklődők, addig nehéz erről a kérdésről beszélni."

 

Az egyetem Karrier Irodájában évente több száz hallgató kap segítséget az elhelyezkedéshez. Itt azt tapasztalják, hogy a műszaki menedzserek, közgazdászok, mérnökök, a természettudományi és nyelvi területen végzett tanárok a legkeresettebbek.

Thész Gábor - tanácsadó, Karrier Iroda, NymE-SEK
"Azt lehet mondani, hogy el lehet helyezkedni 3-4 hónapon belül. Persze attól függ, kinek milyen diplomája van. Bölcsészeknél, ahol sokan végeznek, kommunikáción, andragógián nehezebb, nagyobb a verseny, kisebb a kínálat a munkaerőpiacon."


Magyarországon egyébként nem magasabb a diplomás munkanélküliek aránya, mint az Európai Unióban. Vas megyében az állástalanoknak mindössze 6 százaléka végzett egyetemen, főiskolán. Többségük 8 általánost végzett vagy szakmunkásképzőbe járt. A megyében egyébként csökkent az álláskeresők száma tavalyhoz képest, 2011 első negyedévében 11 250 főt tartottak nyilván, a munkanélküliségi ráta 9,7 százalékos.