Hírek

Csökkenek a helyi adók

2014. szeptember 17., 14:39

Csökkent az építményadó és a közterület-használati díj, több vállalkozás mentesülhet az iparűzési adó fizetése alól. A legutóbbi közgyűlés döntései a helyi gazdaság élénkítését célozzák.

Csökkenek a helyi adók

Ennek a cukrászdának szezonban szabadtéri terasza is van. Jó időben a vendégek szívesebben ülnek le a kinti asztaloknál. A közterületen lévő kerthelyiségek után közterület-használati díjat kell fizetni. A legutóbbi közgyűlés 30 százalékkal csökkentette ezt az összeget.

Barkiné Novák Mária - üzletvezető, Claudia Cukrászda
"Nagyon örülünk neki, 30 százalék nem kevés, ezt már minden vállalkozó megérzi. Mindenki tudja, hogy a vendéglátás mai helyzete nem könnyű."

Az intézkedés célja, hogy több terasz csalogassa a vendégeket például a Fő térre, azáltal növekedjen a belvárosi éttermek, kávézók forgalma.

Takátsné Tenki Mária - önkormányzati képviselő
"Én, mint belvárosi képviselője azt remélem, hogy ezáltal megélénkül a belváros vendéglátása, turisztikája, és az üzleteknek a kitelepülése a közterületre kedvezőbbé válhat, úgy vélem, ez pezsdülést okozhat a belvárosban."

A közgyűlés döntött arról is, hogy a kereskedelmi egységek és a nem lakás célra használt építmények után - alapterülettől függően - átlagosan 8-9 százalékkal csökken az építményadó. Továbbá az iparűzési adómentesség határsávját felfelé módosította a testület, ami nagy segítség a kisvállalkozások számára.

Szakács Dávid - elnök, gazdasági bizottság
"Eddig 1,2 millió forint volt az adómentes sáv, ezt a közgyűlés felemelte 2,5 millió forintra. A kisvállalkozásoknak nyújthat ez nagy segítséget. Számításaink szerint mintegy 1100 új kisvállalkozás kerülhet be az adómentes sávba."

Az intézkedéseket az tette lehetővé, hogy jól teljesít a helyi gazdaság - tette hozzá a bizottsági elnök. Az építményadót és az iparűzési adót érintő kedvezmények összesen mintegy 120 millió forint bevételkiesést jelentenek a költségvetés számára. Arra számítanak, hogy a kedvezmény serkentőleg hat a vállalkozások teljesítőképességére, ami ellensúlyozza a csökkenést.