Hírek

Csökkenhet a kártevők mennyisége

2017. január 16., 16:01

A megszokottnál fagyosabb tél erősen szelektálja az rovarok utódait, és a gombafélék spóráinak se kedvez a mostani hideg idő.

Csökkenhet a kártevők mennyisége

Ebben a kiskertben a meztelen csigák okozzák a legnagyobb kárt: a talajba lerakott petéiket azonban a fagy már most is tizedeli.

Huszár Árpád - kiskert tulajdonos
“A meztelencsiga, az nálam már évek óta visszatérő probléma. Az a problémánk, hogy az időjárás olyan jó volt velünk, hogy nem fagyott át a talaj. A lerakott peték nem pusztultak el, nem ritkultak meg. Most reméljük, hogy ez a mélyen felázott, vagy átfagyott talaj elpusztítja a meztelen csigák petéinek nagy részét, és kevesebb mászik elő tavasszal.”

Az etetőkben elhelyezett eleséggel csábítják ide a kártevők ellenségeit, a madarakat. Ebben a kertben ugyanis biogazdálkodás zajlik, azaz természetes úton igyekeznek megszabadulni a növényeket károsító férgektől, rovaroktól.

Molnár Lajos - elnök, Parkerdei Kertbarát Egyesület
“Ez a tél most nagyon jól jött, mert már hosszú évek óta nem volt komolyabb tél. Kártevők ellen nagyon jó. Gyakorlatilag 30-40 centi mélyen lefagyott a talaj, és ez már károsítja őket.”

A fagy ellenére is javasolja a tavaszi lemosó permetezést a szakember: még élhet ugyanis a rügyekben a peronoszpóra, lisztharmat, vagy éppen néhány rovarféle: a levéltetvek, a bukszusmoly, a muslica. Hosszabb, több hétig tartó kemény fagy szükséges ahhoz, hogy a permetezés nélkül is jelentősen csökkenjen a szabadban áttelelő, nálunk őshonos kártevők mennyisége.

Both Gyula - megyei elnök
Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara “Körülbelül kellene lenni egy hónapos 15 fok celsius alatti hőmérsékletnek, aminek komoly kártétele van már a rovarok között. Ez már jól pusztítja a gombákat is.”

A fagyok ellenére is gondok lehetnek még a lakások, házak repedéseiben megbúvó poloskákkal, harlekinkaticákkal. A kártevőkkel kapcsolatos problémákról február elején tárgyalnak az ország legjobb szakemberei Szombathelyen.