MNB - 2
MNB

Hírek

Csökkenhet a várólista a kórházban

2011. január 06., 17:42

Csökkenhet a várólista, és béremelésre is számíthatnak a dolgozók a kórházban - mondta Nagy Lajos vezérigazgató. Az intézmény 377 millió forintot kapott abból az összegből, melyet az egészségbiztosítási pénztár év végén osztott szét a kórházak között.

Csökkenhet a várólista a kórházban

Ebből kiegyenlíthették az elmaradt számláikat is.

Az év végén kapott összeg egy részét adósságkezelésre fordíthatta a kórház, a pénz másik felét a várólista csökkentésére kapták. Ezt az ortopédiai műtétek, és a kardiológiai betegellátás terén használhatja fel az intézmény. Így a tavalyihoz képest ezeken a két osztályon kb. 50 beteggel többet tudnak idén ellátni. Változik a kórház finanszírozása is. Az eddigi gyakrolat szerint a teljesítményvolumenkorlát fölötti betegellátást nem finanszírozta az egészségbiztosítási pénztár.

Dr. Nagy Lajos -vezérigazgató, Markusovszky Kórház
"Mostantól száz százalék fölött 10 % betegellátást 30 %-ban fedez az egészségügyi pénztár. Ez annyit jelent, hogy ezekre a betegekre azokat a költségeket finanszírozza, ami közvetlen a betegekhez köthető."


Ezzel a plusz bevétellel több beteget tudnak ellátni, így csökkenhet a várólista is. A kórház tervezi a munkabérek emelését, de ennek mértékéről még nem született döntés. Továbbra is fennáll azonban a szakemberhiány a kórházban. Főként szakképzett ápolóra lenne szükség.De orvosokra is szükség lenne még. Kevés az aneszteziológus, a kórboncnok és a klinikai szakmák területén is hiány van.