MNB
MNB - 2

Hírek

Csökkennek a tenyésztés költségei a kilenc, hungarikummá nyilvánított kutyafajta esetében

2020. december 21., 15:58

Januártól ugyanis utólag megtéríti az állam a kiskutyák törzskönyvezésének díját. Ez főleg azoknak nagy segítség, akik nagyobb egyedszámmal tenyésztenek. Az őshonos kutyafajták állománya az elmúlt évtizedekben annyira visszaszorult, hogy minden segítség jól jön a tenyésztőknek, hogy ne haljanak ki ezek az értékes, munkavégzésre is alkalmas fajták.

 

Csökkennek a tenyésztés költségei a kilenc, hungarikummá nyilvánított kutyafajta esetében

Még ijedősek az alig három hónapos kis kuvaszok. Ők a legkisebbek Tancsics Antal tenyésztőnél, aki több mint 20 éve foglalkozik ezzel a fajtával Vépen. Összesen hat ilyen kutya van a háznál.    

Tancsics Antal - kuvasztenyésztő
“Az első alom az 1999. júliusában született meg nálunk. Nagyon sok alom nincs, de próbálja az ember megőrizni a bennük rejlő értéket. Itt a munkaképességet, az egészséges kutyát, a jó idegrendszert értem elsősorban, hogy egy megbízható, jó társa legyen mindenkinek, aki esetleg ezt a fajtát választja.”

A kuvaszoknak rossz a hírük, pedig nem kell tőlük félni, ha odafigyelnek rájuk és jók a tartási körülmények - mondja a tenyésztő.  

“Ő is ilyen. Tehát szeretteti magát. Annak ellenére, hogy most így elvan köztük, attól még a területét még meg fogja tudni védeni.”

A kuvaszok száma az elmúlt harminc évben a tizedére csökkent. Most 2-300 törzskönyvezett egyedről tudnak, míg a nyolcvanas években 2800 felett volt a hazai állomány.

“Nagyon kevés olyan nemzet van, vagy nincs is, akinek kilenc ilyen nemzeti értéket képviselő fajtája van, amely minden egyik valamilyen munkára, munkavégzésre alkalmas.”

Ezért is kellene megóvni őket, a másik nyolc őshonos fajtával együtt. Egy szórólapos kampány keretében a gyerekeken keresztül is próbálják meggyőzni a szülőket, hogy ezeket az értékes magyar fajtákat ne hagyják feledésbe merülni.

A mostani támogatással az évi kétezres szaporulatot jelentősen kellene növelni - ezt már a helyi egyesület elnöke mondja.  

Pereszlényi István - elnök, Vasi Kynológiai Egyesület
“Lényegesen meg kéne növelni a születendő egyedek számát. Mivel sajnos a genetika az egy olyan dolog, hogyha egy beltenyésztés van, úgynevezett palacknyak hatás jön létre, akkor bizony az a fajta egy idő után telítődik a betegségekkel, és nem olyan minőségű egyedeket lehet előhozni.”

Mindehhez azonban elhivatottság is kell. Amire szükség is lesz, hiszen vannak olyan magyar kutyafajták, amelyek már a kihalás szélére kerültek.