Hírek

Csökkenő lakbér, új lakásrendelet

2010. december 29., 19:02
Több, mint 203 millió hátralékot halmoztak fel a bérlakásban élők a novemberi adatok szerint. A tartozások miatt ráadásul a lakásra várók nem tudnak beköltözni, mert a rossz állapotú lakásokat éppen a hiányzó pénz miatt nem tudja felújíttatni a SZOVA Zrt.
Csökkenő lakbér, új lakásrendelet

A városvezetés ennek megoldására januártól 20 százalékkal csökkentette a lakbéreket és új lakásrendeletet alkotott.

Az új lakásrendeletről tartottak tájékoztató fórumot az érintetteknek. Jelenleg 5-600 család vár lakásra. Ők már az új, úgynevezett pontszámításos rendszer alapján igényelhetnek lakást, és ezentúl csak pályázat útján. A legnagyobb problémát a hátralékok jelentik, sokan ugyanis nem tudják kifizetni a lakbért. Októberig közel kétszáz esetben került sor a bérleti jogviszony felmondására.


Marton Zsolt - alpolgármester, SZMJV
"A legfontosabb probléma amiből kiindultunk az a lakbérhátralék drasztikus emelkedése az elmúlt években iletve az elmúlt ciklusban a városvezetés egy nagyon drasztikus 100 százalékos lakbéremelést vezetett be, ami kapcsán megnőttek a tartozások és a hátralékok."


A városvezetés az új rendelettel, a bérleti díj csökkentésével, és a lakbértámogatás folytatásával szeretne segíteni a bérlakásban élőknek és a lakásra pályázóknak. A bérlőknek viszont teljesíteniük kell a kötelezettségeiket.


Dr. Károlyi Ákos - osztályvezető, Szociálpolitikai Iroda, PMH
"Három pontban tér el alapjában a korábbi rendelettől: a lakáskiutalás rendje, a szociális szállások és a bérlemények ellenőrzése."


A lakásrendelet kettős lakás-kiutalási rendszert vezet be: januártól ugyanis nem csak a szociális helyzet alapján lehet lakáshoz jutni Szombathelyen. Ennek feltételeit és a lakásrendeletet a www.szombathely.hu oldalon olvashatják.