Hírek

Csökkenő vadállomány

2014. január 03., 18:18

A február végén záródó vadászati évben összesen 6500 tonna takarmányt szánnak a vadászatra jogosult szervezetek Vas megyében a vadak etetésére. A jó idő miatt szénát egyáltalán nem kell most az erdőkbe vinni.

Csökkenő vadállomány

Kukoricát szórnak a szentpéterfai erdőben a Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársai. A nyiladék melletti bozótos az állatok kedvelt búvóhelye, az úton a nyomokból jól látszik, nagy itt a patás forgalom. A részvénytársaság Vas megyében 45 ezer hektáron gondozza az erdőt, 9 vadászterületet kezel. A téli és kora tavaszi időszakban folyamatosan etetik a vadakat.

"Az idei telünk nagyon kedvez a vadnak a túlélés tekintetében, a szálas takarmány kijuttatásának jelentősége csekélyebb ebből kifolyólag. Megtalálják azokat a természetes táplálékokat, amelyek a mindennapi szükségleteiket kielégítik."

Szemes takarmányból viszont 400 tonnát juttat ki a Szombathelyi Erdészeti Zrt. a vadászterületeire.

Pukánszki Zoltán vadgazdálkodási előadó, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Megpróbáljuk ezáltal a vadat a nagyobb erdőterületekre koncentrálni, elvonva a figyelmét a mezőgazdasági területekről, ahol nagy vadkárt tud okozni, ezért feszültség forrása is egyben. Egyrészt ezért is etetjük a vadat az erdőben, másrészt most folynak a társas vadászatok.

Információink szerint a vasi vadállomány csökkent az elmúlt időszakban, de számukról csak becsült adatok állnak rendelkezésre. Az életterük szűkült, ugyanis – ahogy a kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságától megtudtuk, a földalapú állami támogatás miatt egyre több vadföldet művelnek már meg, és egyre több a bekerített mezőgazdasági terület is. A tavalyi vadászati évben Vas megyében az 54 vadászatra jogosult szervezet közel 20 ezer szarvast, őzet és vaddisznót ejtett el.