Hírek

Csúcson az ingatlanárak

2019. szeptember 13., 16:12

A KSH szeptember 13-án, pénteken közzétett adatai szerint országosan az év első hét hónapjában 34,7 %-kal emelkedett az építőipari termelés a tavalyi azonos időszakhoz képest. Az ágazat teljesítményének jelentős részét a lakáspiac további élénkülése tette ki. Szombathelyen az új lakások négyzetméter ára már elérte a félmillió forintot.

Csúcson az ingatlanárak

A statisztikai hivatal adatai szerint tavaly 289 új lakás talált gazdára Szombathelyen, ezzel a vidéki nagyvárosok között a negyedik helyen áll a vasi megyeszékhely. A 348 ezer forintos négyzetméter átlagár azonban nálunk alacsonyabb volt, mint a listán szereplő városok többségében. Idén egy nyári megtorpanás után újra növekszik a családok és a befektetők érdeklődése is az új ingatlanok iránt.

Heckenast István – ügyvezető igazgató, Heckenast Ingatlanközvetítő és Forgalmazó Kft.
„Van, aki saját célra vásárol, és itt nyilván azok a kedvezmények, amelyek most is élnek, sőt most kezdenek igazán élni, azok lehetővé teszik, hogy minőségi lakást saját célra vásároljanak. A befektetői rész az pedig azzal a megfontolással, hogy amit megvásárol ilyen céllal, azt ki is tudja adni.”

A vásárlók egyre inkább a minőségi ingatlanokat keresik, és az alacsony rezsi is fontos  – mondja a szakember. A kisebb lakások fajlagos költsége mindig nagyobb, hiszen nem a szobák száma, hanem a fürdő és a konyha kiépítése a drága. Ebben a 42 lakásos társasházban többféle lakás készül.

Divós Katalin – értékesítő, Heckenast Ingatlanközvetítő és Forgalmazó Kft.
„Most már az igény egy picit afelé tendál, hogy minőségi legyen a nyílászáró, a kőburkolat, a szaniterek, a csaptelepek, illetve a bejárati ajtó is extra minőség.”

Az is elvárás, hogy világos legyen a lakás, a nyári hőségben pedig egyre fontosabb a klímaberendezés is. Egy társasházban különösen zavaró lehet például egy hangos szomszéd. Most már a külső hőszigetelés mellett a belső hangszigetelésre is figyelnek a kivitelezők. Mivel városszerte gond a parkolás, itt például a lakásból egy ajtón keresztül juthatnak majd a tulajdonosok az épületben található garázsba, sőt mélygarázs is épül. Szombathelyen az új lakások átlagára 400-500 ezer forint között mozog négyzetméterenként, de a minőségi használtakért is több mint háromszázezret kérnek.