Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Dédapám nagy háborús története

Adásban volt: 2018. január 9.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Ezzel a címmel hirdet pályázatot a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány az egykori Vasvármegye középiskolás diákjai számára. A cél az, hogy a családok emlékezetében még élő személyes történeteket megírják a fiatalok, amelyekből egy kötet is készül.

Harangozó Bertalan - kormánymegbízott
Magyarország sok millió katonája harcolt ebben a háborúban hősiesen.Sokan hősi halált is haltak, a ma élő nemzedékeknek kötelessége ezekre az ősökre emlékezni.

Az emlékezés, a kegyelet, a hagyományok megőrzése és tisztelete az utókor legfontosabb feladata. Az első világháborúban több millió magyar katona harcolt és vesztette életét. Szenvedéseiket és hőstetteiket nem feledhetik a ma élők – hangsúlyozta a kormánymegbízott, a Nagy Háborús Emlékév Vas megyei programsorozatának védnöke azon a tájékoztatón, amelyen a középiskolások számára meghirdetett pályázatot ismertették.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum
Ami nagyon fontos ebben a mostani felhívásban, hogy a gyermekek a nagyszülők, dédapák történetét dolgozzák fel, a családi elmeséléseket vessék papírra. Ami írásban megjelenik, az sokkal mélyebb nyomokat hagy az emberben, mint a szóbeli hagyományok, ezért a múzeum minden erejével segít, főleg a tudományos kutatásban a diákoknak részt venni.

Arra kérik a fiatalokat, hogy a családok által őrzött emlékeket ötoldalas dolgozatban írják meg. A pályamunkákból pedig könyv is készül.

Farkas Csaba – igazgató, Szülőföld Kiadó
A Nagy Háborús Emlékév lezárásakor kerül bemutatásra, hiszen valamennyi beérkező dolgozatot szeretnénk könyv formájában megjelentetni. A Szülőföld Könyvkiadó 2014 óta folyamatosan figyelemmel kíséri a nagy háborús eseményeket. Többször készítettünk már kiadványokat, könyveket.

A fiatalok a nagyhaboru.vas@freemail.hu e-mail címre küldhetik be dolgozataikat, de a pályázattal kapcsolatos kérdéseiket is, és a Nagy Háborús Emlékév vasi közösségi oldalán is kaphatnak felvilágosítást. A pályamunkák beadási határideje 2018. május 21-e, a Honvédelem Napja. Az első három helyezett díjazásban részesül. Az eredményhirdetés június 29-én lesz.

2018. január 09.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében