Hírek

Denevéreket mentettek Szombathelyen

2010. december 09., 16:53
Egy szervíz kapujának üveglapjai közé szorultak az állatok. A denevérek ilyenkor elvileg téli álmot alszanak. Szakértők szerint a meleg miatt felborulhatott az állatok belső bioritmusa.
Denevéreket mentettek Szombathelyen

A denevéreket mutatják a gyerekek. Egy dobozba rakták a megmentett állatokat. Az egyik szombathelyi szervízben bukkantak rá a denevérekre. Egy hordóban, valamint a kapu üveglapjai között is találtak állatokat. Csak itt, mintegy 15 denevért számoltak össze.

Pintér József - ügyvezető
"Meglepődtünk, hogyan kerültek ide, de valószínűleg a egy szellőzőn keresztül tudtak oda bekerülni."


Az Őrségi Nemzeti Park munkatársai próbálták kimenteni az üveglapok közé került állatokat. Itt ugyanis megfagytak volna ha téli álomba merülnek és jönnek mínuszok. Egy ruhacsíkot is leeresztettek a denevéreknek, hogy ezzel is segítsenek nekik kimászni. Szakemberek szerint a melegben valószínűleg felébredtek az állatok, ám valamiért nem tértek vissza eredeti búvóhelyükre.


Grúber Ágnes - munkatárs, Őrségi Nemzeti Park
Hogy velük mi történt, hogy megszűnt ez a téli szálláslehetőség vagy egyszerűen ezt jobbnak ítélték meg, azért keveredtek ide, nem tudhajtjuk. Valószínűleg megpróbáltak elbújni a most érkező hideg elől, csak rossz helyet találtak meg.


Az állatok egy részét kimentették. Nem engedték őket szabadon, hanem védett helyere: pincébe, vagy más fagymentes helyre viszik őket. A denevérek egy részének sikerült kimászni, ők elrepültek. Egy állat maradt csak a csapdában, őt üveges segítségével próbálják kimenteni.