MNB
MNB - 2

Hírek

Derkovits 50 Utcakiállítás

2018. május 11., 16:36

Utcakiállítás nyílt a Derkovits-iskola közvetlen szomszédságában az intézmény  fennállásának 50. évfordulója alkalmából. A diákok és pedagógusok egész évben programsorozattal emlékeztek az iskola félévszázados múltjára. A nagyrendezvények hosszú sora a tárlat megnyitásával zárult pénteken.

Derkovits 50 Utcakiállítás

Az iskola énekkarának előadásában Tunyogi Orsi Bolondos világ című dala csendült fel az ünnepségen. Az esemény az iskola idei jubileumi programsorozatának záró nagyrendezvénye volt.

Kovács Péterné - igazgató, Derkovits Gyula Általános Iskola
"Iskolánk fennállásának 50. évfordulója jó alkalmat adott arra, hogy ujjhegyre szedjük azokat az értékeket, amelyeket az 50 év alatt a munkatársaink megteremtettek. Ugyanakkor szembesültünk olyan gondolatokkal is, amelyek tulajdonképpen természetesek, mégis megdöbbentő volt."

Ilyen például az a tény, miszerint fél évszázaddal ezelőtt 13 városi és 2 vidéki iskolából jött össze az a 720 diák, akik az első Derkós gólyákként kezdték meg tanulmányaikat. Róluk és az akkori tanári karról is megemlékeztek az utcakiállítás megnyitóján, külön kiemelve Ferenczy Rezsőnét, aki az ünnepségen vehette át gyémántdiplomáját. A tárlatot Derkovits Gyula alkotásainak reprodukciójából állították össze a Savaria Múzeum munkatársainak segítségével, valamint önkormányzati képviselők anyagi támogatásával.

Horváth Soma - önkormányzati képviselő
"Nagyon szívesen támogattuk ezt a projektet, én 900 ezer forinttal támogattam képviselői keretemből, Kopcsándi képviselőtársam pedig 300 ezer forinttal járult hozzá. Én úgy gondolom, fontos, hogy Derkovits emlékét megőrízzük, megismerjük az alkotásait és talán arra is jó ez a kiállítás, hogy megismertessük az új generációkkal."

A Savaria Múzeum igazgatója beszédében Derkovits Gyula művészetének legfontosabb alapelveire emlékeztetett. Csapláros Andrea hangsúlyozta, hogy a festő munkássága során mindig az emberábrázolást helyezte középpontba. A művészi magányt és elkötelezettséget mások mellett Somlyó György is versbe öntötte. Dekovitsról szóló költeményét együtt szavalták a kicsik Jordán Tamással.

Jordán Tamás szerint a közös szavalásnak ereje, míg az így elmondott versnek utóélete is van.

Jordán Tamás - igazgató, Weöres Sándor Színház
"Erre ők visszaemlékeznek és ha majd tanulják és olvassák felrémlik, tehát az a távolság, ami manapság a fiatalok és a versek között van, azt véljük az a távolság ezzel egy picit is, de csökken."

Az iskola fennállásának 50. évdordulójára kialakított utcakiállítást június 10-ig tekinthetik meg az érdeklődők.