Hírek

Diák képfesztivál

2019. június 07., 15:07

Összművészeti projektnapot rendeztek az AGORA Savaria Filmszínház aulájában. Évek óta ott szervezi meg a két iskola, a Kanizsai Dorottya Gimnázium és a kőszegi Jurisics Miklós Gimnázium ezt a rendhagyó képzőművészeti összejövetelt. Idén a klímaváltozással kapcsolatos foglalkozásokat tartottak.

Diák képfesztivál

Az utolsó ecsetvonások készülnek a graffitin - az éghajlatváltozás, a környezetvédelem került az idei előadások, filmek és a műhelymunkák központjába.

Rónaszéki Linda - képzőművész, tanár, Kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium
“A Király utcában egy romos épületet fotóztak a diákok, amjd utána itt értékelték közösen a képeket. Mögöttem látható sok, furcsa, bizarr graffiti, hát ha nem is 30 négyzetmétert, de sikerült egy  elég nagy felületet megfestenünk a diákokkal, volt egy nagyon rövid, klímaváltozásos, agitatív beszéd, amit itt tartottam.”

Ezeket az időkapszulákat műhelymunkán készítették a fiatalok. Az eseményen megnyílt a Vas megyei középsikolások képzőművészeti kiállítása is, amelyen fél tucatnyi intézmény tanulóinak mintegy száz munkája látható - a legjobbakat választotta ki a szakértő zsűri, Kamper Lajos grafikusművész és Oroszy Csaba festőművész.

Oroszy Csaba - festőművész, zsűritag
“Számomra külön öröm, hogy a társadalmi viszonyokról és az emberi kapcsolatokról is markáns véleméyneket fogalmaznak meg, szinte jövőbe látóan, látszik, hogy ők is együtt lélegeznek a társadalommal. Igenis meg merik fogalmazni a problémákat, és én úgy látom a kiállított alkotások alapján, hogy akár válaszok is lehetnek bennük!”

A legkiemelkedőbb alkotásokat díjakkal jutalmazták.  Ebben az évben minden eddiginél többen jöttek el a képfesztiválra: mintegy 160 középiskolást vonzottak a programok.  

Nagy Tamás - tanár, Kanizsai Dorottya Gimnázium
“Mindig van, minden iskolában van olyan diák, akire érdemes odafigyelni, akik tehetségesek, akik meglepő módon tudnak alkotni és szólni a kortársaikhoz, meglepő módon, fiatalos lendülettel és látásmóddal.”

Az összművészeti fesztivált - az egyre nagyobb érdeklődés miatt - a szervezők a jövőben szeretnék  két naposra bővíteni.