Hírek

Diák munkaerő alkalmazása a hivatalokban

2019. június 07., 15:04

Iratrendezés, játszótéri festés, falunapszervezés - ilyen feladatok adódnak egy községi hivatalban, amire diákok is befoghatóak. Egy országos program a foglalkoztatásuk költségeit is átvállalja. Idén akár a turizmus és vendéglátás szektorban is el lehet így helyezkedni a nyáron.

Diák munkaerő alkalmazása a hivatalokban

Ezek a képek tavaly készültek a toronyi önkormányzatnál. (10.50-) Fiatalok végeztek nyári diákmunkát a hivatalnál, köztük Máté is, aki most visszalátogatott.

“idén is jönnénk - jó várunk - hogyha lenne rá lehetőség, szerintem jó buli volt”

A gyerekeknek jól jön a kereset, az pedig külön nyereség, ha a munka nem megerőltető számukra, és még élvezik is.

Imris Máté
“Irattárban kellett pakolni, esetleg festeni kellett valamit, vagy a játszótéren kellett dolgokat csinálni, könyvtárban kellett rendet rakni itt a művelődési házban, és igazából jól éreztük magunkat.”

A toronyi önkormányzat öt éve vesz részt a kormányhivatal által koordinált diákmunka programban. Évente 10-15 fiatal szokott náluk jelentkezni, és még senkit nem kellett elutasítaniuk, mert a falu eseményei körül sok a tennivaló.

Kovács György - polgármeser, Torony
“A kenyérünnepen, a gyereknapon, a falu által rendezett programok leszervezésében, megvalósításában vesznek részt. Ilyenek például most mondhatnám a temető-nyilvántartástól elkezdve a forgalomszámlálásig mindent a diákok csináltak.”

A diákmunkások bérét központilag állják. Az országos programban összesen 3,6 milliárd forint áll rendelkezésre e célra.

Rodler Tamás - közfoglalkoztatási osztályvezető, Vas Megyei Kormányhivatal
“A program résztvevői lehetnek a 16 évet betöltött, és maximum 24 éves diákok. Nekik először nyilvántartásba kell vetetni magukat közvetítéskérőként a járási hivatalokban, és utána a kollégák tudják közvetíteni azokhoz a munkáltatókhoz, akik igénylik az ő segítségüket.”

Országszerte körülbelül 30 ezer diák választja ezt a pénzkereseti formát a nyáron, Vas megyében tavaly közel ötszázan kapcsolódtak be.