MNB - 2
MNB

Hírek

Diákok munkában

2016. június 16., 16:29

Továbbtanuláshoz, üdüléshez gyűjtenek pénzt a nyári munkát vállaló diákok - ez a tapasztalata az állásokat közvetítő iskolaszövetkezeteknek. Az ügyintézés egyszerű, már online is lehet regisztrálni, de az adóhatóság odafigyelést kér a nyáron dolgozó iskolásoktól.

Diákok munkában

Ahogy közeledik a tanév vége, úgy növekszik a forgalom az iskolaszövetkezeteknél, ahol szezononként több száz fiatalnak közvetítenek nyári munkát. Ebben az irodában főként gyári összeszerelésre, polcfeltöltésre, gyorséttermi eladásra és hoszteszkedésre keresnek munkaerőt, de sok más lehetőség is adódik, és a szerződéskötés sem bonyolult.

Keszei Franciska - egyetemi hallgató
“Könnyen ment és gyorsan, először regisztráltam a honlapon, és utána behoztam az adataimat: diákigazolvány, iskolalátogatási, bankszámlaszám. Könnyen és egyszerűen ment.”

Az online felületek használata, az internetes regisztráció, a bérpapírok és igazolások letölthetősége mind az egyszerűbb ügyintézést szolgálja. Munkavállalás esetén az adminisztrációról az iskolaszövetkezet gondoskodik, az adóelőleget is itt vonják le, de a jelenléti ív kitöltésére már a fiataloknak kell odafigyelni. Fontos tudni, hogy 18 év alatt szülői beleegyezésre is szükség van.

Cséve Szabolcs - őrnagy, sajtóreferens, Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóság
“A legfontosabb szabály, hogy az iskolaszövetkezeten kívül végzett munka kivételével a diákmunkára is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint más munkavégzésre. 16 éves koruktól dolgozhatnak a diákok, kivéve abban az esetben, hogyha diákigazolvánnyal rendelkeznek, tehát vagy általános iskolába vagy középiskolába járnak. Akkor viszont már 15 éves koruktól is vállalhatnak munkát.”

A nyári diákmunkából származó jövedelmet természetesen a jövő évi adóbevallásnál fel kell tüntetni, ezért a bruttó bért és a levonásokat tartalmazó igazolás beszerzéséről is gondoskodni kell.