Hírek

Digitális Közösségi Alkotóműhely

2019. április 11., 16:39

Bármilyen szakmát megismerhetnek a pályaválasztás előtt állók, vagy akár a váltani akarók is abban az új Digitális Közösségi Alkotóműhelyben, amely az országban harmadikként Szombathelyen is megkezdte működését. A Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum mintegy 550 millió forintos uniós pályázati támogatást nyert az iskolai lemorzsolódás csökkentésére, a projekt része a most átadott labor is.

Digitális Közösségi Alkotóműhely

Beszédszintetizátor, 3D-s nyomtatók, korszerű faipari oktatógépek, ez a mini CNC-marógép, vagy akár ez a varrógép is segíti a tanulni vágyókat az új Digitális Közösségi Alkotóműhelyben, hogy megismerhessék és el is sajátíthassák a különböző szakmákat.

Hende Csaba – országgyűlési képviselő
A legtöbb, amit a gyerekeinknek adhatunk, az a jó nevelés, és az elérhető legjobb oktatás.

Éppen ezért fontos, hogy például ebben a digitális közösségi alkotóműhelyben a fiatalok lehetőséget kapjanak a legkorszerűbb technológiák megismerésére – hangsúlyozta Hende Csaba országgyűlési képviselő a labor avatóján. Majd a legórobot indításával jelképesen beüzemelte az alkotóműhelyt.

Fuchs Péter – vezető fejlesztő, Alkotó Magyarország Nonprofit Kft.
Ezek a műhelyek, úgy is szoktuk mondani, a műhelyek vegyesboltja, ahol az összes technológia jelen van. Ezeket prototípus technológiáknak hívják, ami azt jelenti, hogy nagyon pici méretű eszközöket lehet vele csinálni, nem alkalmas sorozatgyártásra, de mindent tud, amit az ipar tud. 13.09

Korszerű gépek és informatikai eszközök, laptopok is rendelkezésre állnak a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum a szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztése című projektjének köszönhetően.

Szentgyörgyvári Róbert – kancellár, Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum
Ez a pályázat alapvetően a tanulók lemorzsolódásának csökkentése érdekében jött létre. Összértéke 550 millió forint. Azonban ennek csak kis részét képezi a DKA-labor, amit elsődlegesen arra a célra szánunk, hogy alkotóműhelyként működjön, illetve pályaorientációra szeretnénk használni. 8.08

Uniós cél, hogy a tagországokban az iskolát végzettség nélkül elhagyók számát 10 % alá csökkentsék. Régiónkban ez az arány kisebb ennél. A projekt támogatásával módszertani és eszközfejlesztések is megvalósulhattak a szakképzési centrum mind a 8 tagintézményében.