MNB
MNB - 2

Hírek

Digitalizációs központ létesül

2020. július 03., 14:36

Az EPCOS volt szombathelyi gyárterületén a szombathelyi és a Vas megyei önkormányzat  Digitalizációs Központot hoz létre. A beruházás zászlóshajója a Pannon Gazdaságvédelmi Hálózat, ami a régió digitális átállásán dolgozik.

Digitalizációs központ létesül

Barta Balázs - ügyvezető, Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület
“Azt gondolom, hogy nem csak Nyugat-Dunántúlnak vagy Szombathelynek van bepótolnivalója, hanem minden területnek. Ez egy olyan gyorsan fejlődő terület, amelyet nagyon nehéz nyomon követni. És azt gondolom, hogy ugyanakkor nagyon sok lehetőséget is rejt számunkra. “

A központ ebben a közel öt éve üresen álló épületben kap helyet. Az egyesület újítja fel, a költségek beszámítanak majd a város felé fizetendő bérleti díjba. A legmodernebb kutatás-fejlesztési eszközökkel szerelik fel a központot. Digitális tesztkörnyezet alakítanak ki, ahol ki lehet próbálni a mindennapjainkat megkönnyítő okos-eszközöket, például a “digitális nővér” megoldást, ami virtuálisan ellenőrzi a betegek egészségügyi állapotát.

A projekt az első lépése annak az átfogó városi digitalizációs programnak, ami az önkormányzat hosszútávú gazdaságfejlesztési céljait szolgálja.

Bokányi Adrienn - költségvetési tanácsnok
“Ez egy borzasztóan komplex beruházás lesz, ami minőségi munkahelyeket képes teremteni Szombathelyen azzal, hogy a kutatás-fejlesztés, az oktatás és a digitalizáció területein segíti az itt lévő válalaltoknak, cégeknek a munkáját, a minőségi munkahelyek teremtését, másrészt segítséget nyújt számunkra abban, hogy a tőkevonzást, az ipar diverzifikációját meg tudjuk valósítani, hogy akár új iparágakban tevékenykedő cégeket tudjunk Szombathelyre vonzani. “

A vállalkozások támogatása mellett legalább ennyire fontos feladat lesz, hogy a szombathelyieket is közelebb hozzák a járványhelyzet óta a hétköznapokat is érezhetően átszövő, látványosan fejlődő digitális világhoz. Tervezik különböző tanfolyamok, nyílt napok, pályaorientációs képzések szervezését a fiataloknak, vagy éppen idősakadémia és élményalapú oktatás bevezetését az idősebb korosztálynak.