Hírek

Diófúró légytől feketedik és megy tönkre a dió

2019. október 10., 14:33

Viszonylag friss, csak néhány éves probléma hazánkban a diófákat károsító rovar jelenléte, de máris hatalmas területen fertőz. Permetezéssel ugyan enyhíthető a kár, de ez csak nagy területen hatékony. A növényvédelmi hatóság folyamatosan ellenőriz.

Diófúró légytől feketedik és megy tönkre a dió

Feketedik a diótermés Vas megyében, és idő előtt hullani is kezdett a gyümölcs. A jelenségért részben a diófúró légy tehető felelőssé.

“A talajban báb állapotban telel, és május végén, június elején kirepül a légy, és lerakja a tojásait a dióburok-kezdeményre.”

A rovar belerágja magát a héjba, azaz sebet ejt a dió felületén. Ezzel a baktériumok, gombák előtt is megnyitja az utat, ám a légy lárvája önmagában is komoly károkat okoz a gyümölcsben. A fertőzés az amerikai kontinensen indult még a század első felében, és 1980 körül Európát is elérte.

Nagy László - növényvédelmi szakmérnök
“Körül voltunk bástyázva a károsítóval. 2011 októberében Kőszeg külterületén megtalálták az első nyugati dióburokfúró légy lárváját, a fertőzést, és ezzel az országba bekerült Magyarországra egy új zárlati karantén károsító, ami nagyon veszélyes a diófákra.”

A kormányhivatal illetékes osztálya folyamatosan ellenőrzi a diófúró légy jelenlétét.

Farkas István - növényvédelmi szakügyintéző, Vas Megyei Kormányhivatal
“Július elejétől sárga ragacsos lapokat teszünk ki a diófákra a megye több részén. Ehhez egy speciális illatanyag-vonzást is biztosítunk, feromon segítségével. És nézzük heti szinten a fogásokat. Mindezek alapján az idei évben is sajnos óriási mennyiségű imágót fogtunk.”

A legfontosabb, hogy augusztusban védekezzünk, ilyenkor egyetlen lappal több száz egyedtől is megmenthető a diófa.

“Hogy csökkentsük egy kártevők mennyiségét, egy nagy fára többet is kirakhatunk, mert akkor sokkal többet fog összefogni”

Leghatékonyabb azonban a megelőzés. Tanácsos fóliát teríteni a fa alá a termés lehullása előtt, így a beteg dió könnyen összegyűjthető, elégethető. Ezzel megakadályozható, hogy a légy a földbe jutva átteleljen. Végső esetben a permetezés is szóba jöhet, ez azonban csak nagy területen lesz eredményes.