Hírek

Dohányzásról való leszokást segítő online foglalkozás-sorozatot indít az Egészségfejlesztési Iroda

2021. január 07., 14:08

8-10 fő jelentkezését várják január 25-ig. Fontos, hogy a résztvevőben megszülessen az elhatározás: leteszi a cigarettát. Csoportmunkában, szakemberek vezetésével nagyobb esély van a sikerre.

 

Dohányzásról való leszokást segítő online foglalkozás-sorozatot indít az Egészségfejlesztési Iroda

Egy két évvel ezelőtti országos felmérés szerint a férfiak 27, a nők 22 százaléka rendszeresen dohányzik. A tíz évvel korábbihoz képest ugyan kedvezőbbek az adatok, ám jellemző, hogy ez a káros szenvedély egyre fiatalabbakat érint: a 15-17 évesek közel 10 százaléka naponta rágyújt. (projektek/archiv_nyers/150527dohanyzas 9:07-től) A dohányzás fizikai és lelki függést okoz, egészségkárosító hatása bizonyított. Az 50-es korosztályban a dohányosok többsége már megpróbált legalább egyszer leszokni, változó eredménnyel. (szórólap) A cigaretta elhagyása az egyik legnépszerűbb újévi fogadalom, nem véletlen tehát, hogy most indítja el leszokást segítő programját az egészségfejlesztési iroda. Az jelentkezzen, aki önszántából jutott komoly elhatározásra.

Vörös Orsolya - egészségpszichológus
"Az a tapasztalat, ha van egy támogató közeg, akár egy csoport, sokkal könnyebben megy a leszokás. Ilyenkor az énhatékonyság a cél, hogy az emberek asszertivitása, önhatékonysága, az önmaga előtérbe helyezése sokkal könnyebben menjen."

A program arra sarkallja a jelentkezőket, hogy fokozatosan csökkentsék a napi cigaretta adagot, és 3 hónapon belül jelöljenek meg egy stop napot, amikor végleg elhagyják a dohányzást.

Szákovics-Varga Ildikó - irodavezető, Egészségfejlesztési Iroda
"Online fog megvalósulni. Egyéni állapotfelméréssel indul kérdőíves formában, és 6 csoportfoglalkozás alkalmával ez összesen 3 hónapig fog tartani, mert 6 alkalommal és kéthetente lesznek a foglalkozások, van ennek egy tematikája. Feladatokat is kapnak."

Minden történet egyedi, a szakemberek ezeket igyekeznek feltérképezni. A résztvevőknek egyebek mellett dohányzási és motivációs naplót kell vezetniük, stresszkezelési és relaxációs tanácsokat kapnak. Jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet, a foglalkozások február elsején indulnak.

efi@gesz.szombathely.hu

94/319-820