MNB - 2
MNB

Hírek

Döntöttünk a nyugdíjról

2011. január 31., 17:03
Ma lehet utoljára nyilatkozni a magánnyugdíjpénztári tagság fenntartásáról, az ügyfélszolgálatok nagy forgalmat bonyolítanak, és a szokásosnál tovább tartanak nyitva. Országszerte több mint 75 ezren nyilatkoztak a maradásról, ez az összes magánnyugdíjpénztári tag 2,5 százaléka. A kasszák kétharmada megszűnhet.
Döntöttünk a nyugdíjról

Korábbi összeállításunkban megmutattuk, hogy ebben a tanácsadó irodában sok bizonytalan ügyfél érdeklődött arról, hogy mekkora nyugdíjra számíthat és megéri-e váltani az állami rendszerre. Akkor elhangzott, hogy azoknak érdemes maradni a magánnyugdíjpénztárban, aki megtakarításaival teljes egészében ki tudja váltani az állami nyugdíjat.

Herczeg László - pénzügyi tanácsadó
"Tapasztalatból azt lehet mondani, hogy annak, akinek a szolgálati ideje súrolja a 40 évet, azelőtt pár évvel, korhatár előtt van pár évvel, és magánnyugdíjpénztárban jelentős a tőkéje, őneki könnyen előfordulhat, hogy megéri maradni."

A gondolkodási idő lejárt, ma van ugyanis a nyilatkozattétel határideje. Sokan hagyták utolsó pillanatra a döntést, ez meglátszott a Vas megyei nyugdíjigazgatóság mai forgalmán is. A sorbanállás azonban elmaradt, az ügyintézés fennakadások nélkül folyt.

Bódisné Hencsei Judit - ügyfélszolgálati vezető, nyugdíjbiztosítási igazgatóság
"Reggel 8 óta folyamatosan jöttek az ügyfelek, hosszú várakozás nincs, amint több ügyfél érkezik, több ablakot nyitunk meg. Négy kolléga csinálja a nyilatkozatokat, érezhetően megnőtt a forgalom a mai nap."

A Vas megyei nyugdíjbiztosítási igazgatóságon ma a kora délutáni órákig összesen 1710-en nyilatkoztak a magánnyugdíjpénztári tagság fenntartásáról. Ma hosszított nyitva tartással várják az ügyfeleket, aki meggondolná magát, éjfélig még nyilatkozatot tehet.

Aki mégis visszalép az állami rendszerbe, annak március 1-vel megszűnik a pénztártagsága, és minden eddigi megtakarítása állami felügyelet alá kerül. A magánkasszák nyár elején kezdik átutalni a megtakarítások reálhozamát azoknak az ügyfeleknek, akik ezt kérték.