Hírek

Dorisz, az új rendőrkutya

2024. január 11., 19:55

Új négylábú munkatárssal gyarapodott nemrég a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság állománya: Dorisz, a két és fél éves németjuhász októberben szerelt fel, azóta nyomkövető kutyaként teljesít szolgálatot. Képességei kiválóan alkalmassá teszik erre a munkára, már több éles bevetésen részt vett, sikeresen. Ígéretes jövő előtt áll, cél, hogy a kábítószerkereső képesítést is megszerezze.

Dorisz, az új rendőrkutya

Nézőink talán emlékeznek Dexterre, a nyomkövető rendőrkutyára. A kiváló szimatú belgajuhász éveken át segítette a nyomozókat a legkülönbözőbb ügyek felderítésében: sikeresen kutatott fel például búzatáblában rejtőző szökött rabot, és betörőt is lefülelt. Nos, Dexter immár boldog nyugdíjas éveit tölti, és átadta a stafétát a következő generációnak.

"Lábhoz. Marad, marad."

Dorisz, a két és fél éves németjuhász szuka tavaly sikeres nyomkövető vizsgát tett, és október 14. óta a vasi rendőr-főkapitányság állományában teljesít szolgálatot. Gazdája, Csizmazia Tamás kutyavezető - csakúgy mint Dextert - őt is sajátjaként hozta, kölyökkora óta neveli célirányosan a munkára, és folyamatosan képzi, tanítja pozitív módszerekkel, jutalmazással, dicsérettel. Láthatóan szoros köztük a kapcsolat.

Csizmazia Tamás - c.r.törzszászlós, kutyavezető, VVMRFK

"Rengeteg dolog van a környezetünkben, ami erős ingert képez, és a kutya figyelmét elvonhatja a munkáról. Egy erős idegrendszerű kutyát fel lehet készíteni, hogy ezeket félre tudja tenni, közömbösen tudja kezelni, és csak a munkájára tudjon figyelni. Jellemző Doriszra, ő rendelkezik ezzel az idegrendszerrel, kellően gyorsan tanul."

Dorisz rendkívül aktív, nagy munkabírású, tud és akar is dolgozni. Képes tartósan koncentrálni. Már több éles bevetésen részt vett. Minden képessége megvan ahhoz, hogy Dexter nyomdokaiba lépjen.

Csizmazia Tamás - c.r.törzszászlós, kutyavezető, VVMRFK

"Most már kisebb sikereket is elkönyvelhetünk az ő munkájához. Még nagyon sok tanulni- és tapasztalnivalója van, neki és nekem is, és talán a jövő is valami olyasmit tartogat, mint az előző szolgálati kutyának, olyan sikerekben talán lesz része."

Dorisz a rendőrségi kennelben tölti a mindennapjait, de sokszor haza is kíséri a gazdáját. Ő már a negyedik nyomkövető kutya a sorban, amely Csizmazia Tamás keze alatt pallérozódik. Szeptemberben újabb kihívás vár rájuk: kábítószerkereső tanfolyamra mennek. Az a cél, hogy Dorisz sikeres vizsgát tegyen, és ezen az új szakterületen is helytálljon. A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság állományában jelenleg 8 kutya teljesít szolgálatot.