Hírek

Drágulhat a kenyér

2011. február 10., 17:17
Drasztikus kenyérdrágulás várható a következő hetekben. Egy kiló fehérkenyér ára elérheti akár a 400 forintot is - jósolják a szakemberek. A kereskedők és a malomipari dolgozók a búzaár emelkedését okolják, míg a vasi agrárkamara álláspontja szerint a multicégek, illetve a nemzetközi piac nagyban befolyásolja a kenyér árának mértékét.
Drágulhat a kenyér

"A drágulás okát a feldolgozóknál és a kereskedőknél kell keresni."- így véli a vasi agrárkamara szakembere. Imre János Híradónknak elmondta Vas megyében már elfogyott a tavalyi betakarítású gabona, már csak csekély mennyiség áll a gazdálkodók raktáraiban. Pedig jó volt a termés, 5 tonna körüli mennyiséget takarítottak be a gazdák. Jelenleg 1kg jó minőségű gabona ára 60 Ft körül mozog.

Imre János titkár, területi koordinátor, Vas Megyei Agrárkamara
"Keresleti piac van inkább most, 60-70 ezer forintot is megadnának egy tonna jó minőségű búzáért, nyilván kevés az a mennyiség amihez hozzáférnek, Azt is elmondhatjuk, hogy ez a tavalyi termésmennyiség nem feltétlenül belföldi fogyasztásra fogyott el."

A nyugat-dunántúli búzát Ausztria és Olaszország felé értékesítik többnyire. A szakember szerint a hazai, régiós termés nem befolyásolja az árakat számottevően. Mások szerint pedig a drasztikus búzaáremelés okozza a kenyér drágulását is. A celldömölki malom is emelt áron jut már gabonához. Januárban már drágult náluk a liszt, de márciusban újra emelniük kell. Így tavaly februárhoz képest már csaknem duplájára nőtt az általános liszt ára. Ebben a pékségben most nem terveznek áremelést. Bár a gabonaár növekedése miatt lassan nekik is muszáj lesz lépniük - mondják.

Lakatos Attila üzletvezető, Lipóti Pékség
"Nem 10-20 forintokról, hanem 3-szoros, 300 százalékos áremelérsől van szó, a legfőbb anyagi összetevőkből ezt sajnos egyetlenegy pékség sem, egyetlenegy malomipari cég nem fogja elbírni, sajnos záros határidőn belül mindenhol áremelés lesz."

Ebben az üzletben ez az emelés várhatóan 30-50 forintot jelent majd kilónként.