MNB
MNB - 2

Hírek

Drogmegelőzés

2011. február 03., 17:27
Drogprevenciós médiakampány indul Szombathelyen. A Vas Népe kezdeményezésének célja, hogy rávilágítson a kábítószerfogyasztás veszélyeire, és ezáltal kevesebben nyúljanak drogokhoz. A szerkesztőség ma kerekasztalbeszélgetést szervezett a téma ismerőinek részvételével. Az akcióhoz a Szombathelyi Televízió is csatlakozott.
Drogmegelőzés

Drogterjesztő hálózatot fülelt le a rendőrség egy országos akció keretében néhány napja. A szálak a Vas megyei Apátistvánfalvára is elvezették a nyomozókat: 674 tő marihuánát, 10 kg szárított növényt és a termesztéshez szökséges eszközöket foglaltak le egy 34 éves férfi házában. Sikeres felderítésen vannak túl a vasi rendőrök is. A részletekről tegnapi Szolgálatban című magazinunkban beszélt Jéri Tamás őrnagy.

A kábítószer tehát jelen van, káros hatásairól nem lehet eleget beszélni. A Vas Népe most 10 részes cikksorozatot indít, hogy bemutassa a megyei droghelyzetet. Olyan olvasóktól várnak történeteket, akik már kapcsolatba kerültek a droggal, netán sikerrel leszoktak róla - mondta el Halmágyi Miklós főszerkesztő. A kereasztalbeszélgetésen elhangzott: a drogfogyasztás társadalmi probléma, és összetett okai vannak.

Megoldás lehetne, ha a fiatalok értelmes elfoglaltságot találhatnának maguknak. A RÉV ambulancián tavaly 168 embernek segítettek, 15 százalékuk drogos, főleg marihuánafogyasztó.

Ráczné Korom Krisztina, a központ munkatársa szerint az érintetteknek tudniuk kellene, hol kaphatnak segítséget a leszokáshoz, ezért népszerűsítenék a tevékenységüket. A kórházban működő Drogambulancián évente 100-120 beteget látnak el. Itt a szakemberhiány a fő gond és az, hogy hiányoznak az intravénás fogyasztóknak szóló programok.

Földes Annamária - munkatárs, Markusovszky Kórház Drogambulancia
"Úgy lehetne őket bevezetni a leszoktató programokba, ha lenne tűcsere program, ennek nagy hiányát érzem."

A beszélgetés résztvevői mindannyian bizakodóak a médiakampányt illetően. Azt mondták, ha ennek hatására csak egyetlen kamasz dönt úgy, hogy nem nyúl drogokhoz, az már siker lenne.