Hírek

Drogprevenciós előadás

2020. február 13., 13:47

A drogfogyasztás kockázatairól, a jelenleg legnagyobb veszélyt jelentő szerekről esett szó a Joskar-Ola Alapítvány és az Agora közös szervezésű drogprevenciós rendezvényén. Tóth Balázs szociológus előadásában a dizájnerdrogok terjedését nevezte a legégetőbb problémának.

Drogprevenciós előadás

Bárki válhat kábítószerélvezővé, a veszély valós - szögezte le előadásában Tóth Balázs szociológus, aki eddig több mint 200 drogfüggő rehabilitációjában működött közre. Szerinte ha odafigyelünk egymásra, megakadályozhatjuk, hogy a droghasználók száma növekedjen. Néha egy jó szó is elég.

Tóth Balázs szociológus, szociális munkatárs
” Egyszemélyben szakemberként nem jelenthetem ki,hogy drasztikus drogprobléma van jelen a városban,de azt elmondhatom és hivatalosan megerősített rendőrségi statisztika,hogy egy évben 150 droggal kapcsolatos intézkedés zajlik a városban,ha ezt kiszámoljuk, nagyjából 2-3 naponta van olyan esemény ami droghoz kapcsolódik.”

A városban a dizájnerdrogok okozzák a legtöbb problémát. A szórakozóhelyeken, diszkókban a fiatalok tudatosan, vagy akaratlanul is találkozhatnak ezekkel a szerekkel. Ezért fontos, hogy szakemberek hívják fel a figyelmüket a kiszámíthatatlan hatású szerek veszélyeire.

Bakos Ildikó - kuratóriumi elnök, Joskar-Ola Alapítvány
“ A drogmegelőzés dolog nagyon fontos dolog, hiszen a fiataljainkat tudjuk, hogy akár diszkóban,akár az utcákon nagyon sok felöl éri a drognak a problémája, illetve maga a drogterjesztés, fogyasztás, hát mi szeretnénk ez ellen fellépni.

Diákokat, tanárokat és szülőket - tehát minden érintettet vártak a hétköznapi nyelvezetű, jól érthető előadásra. A Joskar-Ola Alapítvány egy pályázat részeként szervezte meg a prevenciós programot, amit további rendezvények követnek a közeljövőben.  

Kelemen Krisztián - önkormányzati képviselő
"Lesz egy generációk közti különbségek, konfliktusok és azok kezelése című előadás,ez inkább az idősebb korosztályt érinti a generációk közötti problémára fog fókuszálni, egy szociálpedagógus és ezeknek a kezelését fogja elmondani és ezeknek a problémáknak a  feloldásáról fog beszélni."

A résztvevők megtudhatták azt is, hogy az egyes drogoknak milyen hatása van, mire kell figyelni egy szórakozóhelyen,és hogyan lehet a bajt megelőzni. Tóth Balázs elmondta, hogy a felmerülő kérdésekre emailben, közösségi oldalon, és a kábítószer érkeztető fórumon keresztül a szakemberektől lehet választ kapni, segítségkérés esetén rendelkezésre állnak.