Hírek

Drogprevenciós előadások az egyetemen

2010. november 29., 16:52
A mókuskerék csak egyszer pörög fel, aztán előbb utóbb megáll. A drogozás káros következményeiről tartott hétfőn rendhagyó interaktív előadást középiskolások részére a rendőrtiszti főiskola tanára a Savaria Egyetemi Központ dísztermében. Azt mondta, nem tiltani kell a kábítószerhasználatot, hanem meg kell mutatni, mi vár azokra, akik akár a legális, akár a tiltott szerekhez nyúlnak.
Drogprevenciós előadások az egyetemen

Drámai képekkel fejezte be drogprevenciós előadását Klobusiczky György, a rendőrtiszti főiskola tanára.

Gorza Richárd - tanuló
"Ezek után nem, az biztos!"

És így összegezte élményeit a középiskolás hallgatóság nagy része. Az előadó ugyanis nem szépítette a kábítószer-, és az alkoholfogyasztás, valamint a dohányzás következményeit. Többen megdöbbentek a látottakon.

Újvári Adrián - tanuló
"A képek, amiket mutattak, hogy mennyit változott az arcuk."

20 percenként hal meg valaki ma az országban a dohányzás miatt, 3,5 millióan élnek ezzel a legális droggal. A magyarok közül pedig 10. ember pedig alkoholista. Az öntudatlanul fetrengők látványa megnevettette a fiatal hallgatóságot. A cél azonban az volt, hogy el is gondolkozzanak a választható jövőn. A drogos először él, és anyagozik, végül azért anyagozik, hogy éljen.


Klobusiczky György - tanár, Rendőrtiszti Főiskola
"Tényleg jön a gyönyör, ezt nem lehet tagadni, de csak 4-8-10 évig. Attól függ, hogy milyen szertől és milyen gyakran. Utána telítődik a szervezet, és innentől nincs többé gyönyör, soha többé."


Kétszer is megtelt a Savaria Egyetemi Központ díszterme, több középiskola 9-es diákjait is elhozták a rájuk leselkedő veszélyeket, és a droghasználók leépülését bemutató látványos előadásra.


Sarkadiné Gyetvai Zsuzsanna - osztályfőnök, Puskás Tivadar Szakképző Iskola
"Ők a legveszélyeztettetebb korosztály a drog- és a cigarettafogyasztásban is. Elsősorban nekik kell megtanulni nemet mondani. Erre nem biztos, hogy mindig a szülői ház elég erős."


A drogprevenciós előadást a város szervezte és finanszírozta a szombathelyi intézmények tanulói számára.