Hírek

Drónoké és robotoké a jövő a mezőgazdaságban

2015. május 11., 16:14

Az agráriumban felhasználható új technológiákat mutattak be gyártók és forgalmazók a Szombathelyi Növényfajta Kísérleti Állomáson. Az érdeklődők megtekinthették a XXI. századi eszközöket munka közben, és tájékozódhattak a bennük rejlő lehetőségekről.

Drónoké és robotoké a jövő a mezőgazdaságban

Ez az oktokopter, azaz nyolcrotoros drón akár egykilométeres magasságban is képes repülni. A rajta lévő kamera jó minőségű, nagyfelbontású felvételeket készít a vetésről.

Mátrai Zoltán - ügyvezető, Agrárin Kft.
"Az eszköz tud automata, félautomata és manuális üzemmódban repülni. Az automata azt jelenti, hogy a telemetria segítségével egy útvonalat definiálunk neki, amit be kell repülnie, a berepülés közben bizonyos időközönként felvételek készít, ezeket rögzíti."

A képek elemzését követően a gazdák látják, mely területen van szükség több növényvédőszerre, vagy hol magasabb a talaj nedvességtartalma. A drónok hozzájárulhatnak a hatékony és takarékos mezőgazdasági termeléshez, hiszen a célzott műtrágya-felhasználással pénzt lehet spórolni, valamint a környezetterhelés is csökkenthető.

V. Németh Zsolt - agrárfejlesztésért felelős államtitkár
"A technika révén lehetséges az, hogy elérhető eszközökkel, drónokkal felmérjék egy-egy tábla agrárpotenciálját, lehatárolják, hová, milyen beavatkozás szükséges."

A drónok felhasználása a filmiparban és a tömegrendezvényeken már általános, a mezőgazdaságban egyelőre újdonságnak számít. A technológia rohamosan fejlődik, és egyre terjed.  

Both Gyula - elnök, növényvédő kamara Vas megyei szervezete
"Egyre fontosabb lesz a mezőgazdaságban, nemcsak a drónok, hanem a robotok is. Jelen pillanatban az az uniós elképzelés, hogy az egyrotoros gépeket ki fogják tiltani a lakott területekről, Amerikában már a drónok vették át ezt a szerepet, ezért gondoltuk, hogy megrendezünk egy ilyen drón- és robotbemutatót."

A drónokat 500 hektárnál nagyobb mezőgazdasági területen érdemes bevetni. A bemutatott darabok többmilliós értékűek. A gazdák ha nem is vásárolják meg, bérelt szolgáltatásként alkalomszerűen egyre többen igénybe veszik ezeket. Vas megyében elsősorban a vadkárok felmérésére alkalmaznak drónokat.

Magyar fejleszésű robotokat is bemutattak, amelyeket fűnyírásra, permetezésre, műtrágyázásra lehet használni.