Hírek

Duális gépész - a hallgatók és a vállallatok aláírták az együttműködési szerződéseket

2019. szeptember 10., 14:37

Az ötödik évfolyam kezdte meg tanulmányait az ELTE szombathelyi duális gépészmérnök képzésén. Az egyetem vállalati partnerei és a diákok ünnepélyes keretek között írták alá az együttműködési szerződést.

Duális gépész - a hallgatók és a vállallatok aláírták az együttműködési szerződéseket

Elkezdődött a tanév az ELTE-SEK duális gépészmérnök képzésének hallgatói számára: 17-en kezdték meg tanulmányaikat, de további, angol nyelvi képzésben résztvevők is hamarosan csatlakoznak hozzájuk. Az ünnepélyes tanévnyitón elhangzott, hogy minőségi képzést kapnak a hallgatók.

Horváth Zoltán - dékán, ELTE
“Úgy osztjuk be az egész évet, hogy amikor más hallgatók a nyári szünetet töltik, hát vagy más szabadidős tevékenységre van lehetőség, akkor a duális hallgató ott van a vállalatnál, tehát az ő tanulási ideje hosszabb és erősebb, de ez a befektetés ez megéri.”

A képzés megszületéséről, és annak jelentőségéről beszélt az elsősöknek Harangozó Bertalan kormánymegbízott. Az ünnepségen Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke a képzés népszerűségét hangsúlyozta köszöntőjében. A város stabil gazdasági helyzetéről számolt be a város alpolgármestere, aki szerint fontos a jól képzett munkaerő.

Illés Károly - alpolgármester
“Az eddig kikerült hallgatók itt maradtak, hiszen szerződés is köti őket, tehát azon munkáltatóknál helyezkednek el, akivel szerződést kötöttek itt, az egyetemi évek elején, én nagyon bízom benne, hogy a jövőben is itt fognak maradni, és a jövőben is vissza fognak jönni Szombathelyre.”

A leendő munkavállalóknak a tapasztalatszerzéséről beszélt Andó Mátyás, az ELTE Savaria Műszaki Intézet igazgatója, majd átadta az idei (16:35) kiváló hallgató díjat. Ebben az évben ezt a negyedik évfolyamos Komondi Márk kapta. Az esemény zárásaként (17:21) az öt vállalat és az első éves hallgatók kötöttek szerződést.

Horváth Ádám - egyetemi hallgató
“Szerintem elég fontos az, hogy gyakorlatot szerezzünk, ugye alapvetően az elméleti tudást is elsajátítsuk, és igazából ez a fő ok, ami miatt válaszottam, és szerencsére volt is egy olyan cég, ami az én érdeklődési körömbe tartozik, ugye elektronika, nyilván szeretem is!”

A cégek szerint nagyon fontos, hogy a jól képzett munkaerő helyben maradjon.

Pákozdi Gábor - ügyvezető igazgató, Ivy Technology Hungary Kft.
“A három év alatt kialakul bennük egy olyan életérzés, hogy ez egy lakható, élhető város, ahol szeretnek lenni, és egyébként pedig az által, hogy duális képzésről beszélünk, egy évben körülbelül három hónapot velünk töltenek, és ez alatt az idő alatt olyan tudásanyaggal tudjuk őket ellátni, ami után ha beérkeznek a vállalatunkhoz már remélhetőleg diplomával, utána sikeres kollégáink lehetnek.”

Az ünnepségen elhangzott, hogy Szombathelyen van a legnagyobb létszámú duális gépészmérnök képzés az országban, közel 150 hallgató tanul itt.