Hírek

Duo Day

2019. május 17., 16:31

Szobafestő, újságíró, cukrász, virágkötő, tűzoltó - hétköznapi foglalkozások, amelyek a fogyatékkal élő ember számára szinte elérhetetlenek. A Duo Day keretében megváltozott munkaképességű emberek álma teljesül, eltölthetnek egy napot a vágyott munkahelyen. Vas megyében 11 munkáltató csatlakozott az idei kezdeményezéshez.

Duo Day

"Hoztam is neked egy példányt. Jaj, köszönöm szépen!"

Éva színházi súgónak állt egy délelőttre, ez volt az álma. A Presznyakov-testvérek Terrorizmus című darabjának próbafolyamatába kapcsolódhatott be, (14:12) Luca Cortina rendező és a stáb tagjai is örömmel fogadták őt.

"A harcászat, oda be kell írnod egy A betűt, meg tegyél egy jelet."

A fiatal nő látás-, hallás- és mozgásfogyatékossággal él, négy órában betanított munkásként dolgozik a karitásznál.

Takács Éva
"Érdekelt a színház, a színház világa, milyen a belseje, hogy milyenek az emberek, milyen egy próba."

A Weöres Sándor Színház először csatlakozott az akcióhoz. Korábban A boldog herceg című előadást vitték színre fogyatékkal élők részvételével.

Németh Károly - produkciós menedzser, Weöres Sándor Színház
"A színház ilyen szempontból nagyon érzékeny én azt gondolom, és próbál is nyitott maradni minden ilyen típusú kezdeményezésre."

Neked munka, nekem álom! - mottóval 2015 óta szervezik meg Magyarországon is a Duo Dayt. Az ötlet Írországból származik, a kampány célja az érzékenyítés.

Baradits-Szabó Veronika - elnök, Munkaerőpiacon Maradásért Egyesület
"Ami nagyon fontos ebben a projektben, hogy közelebb hozzuk a munkáltatókat a fogyatékkal élőkkel, illetve érzékenyítjük kicsit a munkáltatókat abban az irányban, hogy enyhe fogyatékosságot hogyan tudnának beépíteni az ő saját munkakörnyezetükbe."

A résztvevők számára örömteli és önbizalomnövelő ez a néhány óra, szívesen csatlakoztak most is.

Vass Józsefné
"Azt szeretném üzenni, hogy legyen mindig tervük, legyenek bátrak, határozottak, hogy céljaikat meg tudják valósítani."

Vas megyében ezúttal 12 megváltozott munkaképességű ember álma teljesült, akik többek között állatgondozónak, kertésznek, zeneiskolai tanárnak vagy épp csokoládé-készítőnek állhattak.