MNB - 2
MNB

Hírek

Dupla bemutatóra készül a Mesebolt Bábszínház

2018. február 16., 14:04

Hétvégén egy könnyed, Lázár Ervin darabot  mutat be a társulat, hétfőtől pedig a szombathelyi általános iskolákba viszik el a tabutémákat feszegető Oszkár és a Rózsamami című osztálytermi előadás.

Dupla bemutatóra készül a Mesebolt Bábszínház

Szabad-e hazudni? Hol húzódik a határ fantázia és hazugság között? Mi a hazugság egyáltalán? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ a zenei betétekben is bővelkedő, A hazudós kisegér című előadás. A rendező Veres András nem először nyúlt Lázár Ervin darabhoz.

Veres András -rendező
„A meghatottságtól az önfeledt nevetésig, és ezt mindig egyszerre, egymást nem kioltva, hanem erősítve és ez is egy olyan mese, hogy a világról nagyon fontos dolgokat tanulunk meg úgy, hogy közben nevetünk és jól érezzük magunkat.”

Az előadás nem a drámai szöveg, hanem a mesemondás ősi formája felől közelíti meg a történetet: Kőmíves Csongor és Varga Bori játékának köszönhetően nincsen „negyedik fal”, közel kerülhet egymáshoz színész és néző.

Varga Bori – színész
„Az elején, meg a végén is van nekünk, mint színészeknek szerepünk. Akkor azt mutatjuk meg, hogy egymáshoz hogyan viszonyolunk, meg a kellékekhez, tárgyakhoz, a csillagokhoz”

A hagyományos bábtechnikát használó darab könnyen mozgatható, így több vidéki helyszínen is bemutatják.

„Ami azt illeti én sem mindig bízom magamban. Az nagy kár.”

Merjünk kérdezni, kételkedni, félni és szembenézni önmagunkkal - erre szólít fel az Oszkár és a Rózsa mami című darab. A történet szerint a tízéves, leukémáiás Oszkárnak mindössze tíz napja maradt hátra: ennyi idő alatt kell felnőnie. Már a kilenc éveseknek ajánlják a darabot.

Csató Kata – rendező
„Elkezdik ezt magukra is kivetíteni és elkezdik véglegessé formálni magukban, hogy ez nem egy lehetséges, hanem ez tényleg megtörténik és ez pont lesz egy valamilyen mondatnak a végén. És azt gondolom, hogy ez egy nagyon izgalmas pillanat, ha ebben az állapotban tidunk nekik segítséget nyújtani abban,hogy ez ne egy ilyen félelemmtel teki dolog legyen.”

Az osztálytermi előadást drámapedagógiai foglalkozással összekötve láthatják hétfőtől az általános iskolások.