Hírek

Dupla jubileumot ünnepeltek a szombathelyi Parkerdőben

2019. április 10., 14:10

A megjelentek a Haladás VSE megalapításának centenáriumára, valamint a tájfutás 50 esztendeje történt magyarországi meghonosodására emlékeztek.

Dupla jubileumot ünnepeltek a szombathelyi Parkerdőben

Javában tart a Haladás centenáriumi ünnepségsorozata. A 100 esztendeje alapított zöld-fehér egyesület célja, hogy valamennyi szakosztályát bemutassa az érdeklődőknek. Most éppen a tájfutók kerültek sorra, akik a szombathelyi Parkerdőben tartottak egy egésznapos dzsemborit, mely természetesen ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét.

Bokor Zsolt - sportigazgató, Haladás VSE
“Nagyon szerettük volna, ha a kisebb szakosztályaink is - mint például a tájfutás, ami két éve került vissza újra a kötelékünkbe -, ezt a száz évet ők is meg tudják méltón ünnepelni.”

A tájfutás 1969-ben és 1970-ben honosodott meg Magyarországon. A sportág szombathelyi szerelmesei az elsők között alakították meg helyi szövetségüket, most pedig az ünneplők között is az elsők közé kerültek.

Kiss-Geosits Beatrix - szakosztályvezető, Haladás VSE
“A tájfutás hivatalossá válása, tehát a megyei és az országos szövetség megalakulása 50 éve történt. Reményeink szerint az egész tájfutó társadalom meg fogja ezt ünnepelni a következő év során. Olyan szerencsések vafgyunk, hogy ezt mi kezdhettük.”

A tájfutás szinte minden korosztály körében komoly népszerűségnek örvend. A fiatalok első sorban fizikai kihívást látnak benne, míg az idősebbek kellemes időtöltésnek tekintik. Az viszont valamennyiük számára kiemelt jelentőséggel bír, hogy szeretett sportágukat csodálatos természeti környezetben űzhetik.

Kiss-Geosits Bertalan - tájfutó, Haladás VSE
“Az egész országot bejártam már, mindenhol futottam és csodálatos Magyaroroszág környezete. Az erdők, a hegyek, minden. És még a versenyzés élménye, hogy ez teljesen más, mint egy futópályán futni. Itt csak magad vagy egyedül és a térkép.”

A szombathelyi rendezvényen a résztvevők különböző lehetőségek közül választhattak. A legkisebbek a szüleikkel futottak egy rövidebb távot, míg a nagyobbak egyedül, avagy csoportosan vágtak neki a többkilométeres erőpróbának.