Hírek

E-kereskedelem

2011. április 28., 10:59
Az "e" vagyis elektronikus kereskedelemről tartottak fogyasztóvédelmi fórumot. Egyre népszerűbb ugyanis az online kereskedelem, egyre többen vásárolnak az internet segítségével ruhát, cipőt, háztartási eszközöket, vagy informatikai felszereléseket. A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara illetve a Fogyasztóvédelmi Hatóság ma ennek feltételeiről és szabályairól tájékoztatta a kereskedőket és a fogyasztókat.
E-kereskedelem

Az elektronikus vásárlás dinamikusan fejlődik, kényelmes és könnyű hozzáférni, ezért csalogatja a fogyasztókat. A vevők viszont gyakran ütköznek nehézségekbe egy-egy garancia érvényesesítése során. Egyre több panasz érkezik a Békéltető Testületekhez itt Szombathelyen is. A fórum szervezői szerint ezért is fontos, hogy a jogszabályok be tudjanak épülni a gyakorlatba, és ne csak a kereskedők, hanem a fogyasztók is megismerjék ezeket.

Kiss Sándor - főtitkár, VMKIK
"Ezt azért tartjuk fontosnak, mert a termék kiválasztásánál nincsen közvetlen kapcsolat amikor megrendeli. És ez lehet, hogy más színárnylatú, más minőség, akár egy ruházatnál, akár egy háztartási használati eszköznél is."

Sokan nem tudják, hogy online vásálás esetén 8 munkanap áll a fogyasztó rendelkezésére, hogy elálljon a szerződéstől. Csak néhány termék kivétel ezalól: mint például a CD, DVD, a kozmetikumok vagy éppen az egyedi kérésre gyártott eszközök. Ma már szinte minden megvásárolható az interneten. Balogh Zoltán több ékszerüzletet üzemeltet Szombathelyen, emellett már több éve működtet webáruházat is. Az a tapasztalata, hogy sok kérdés merül fel az emberekben egy-egy vásárlás alkalmával.

Balogh Zoltán - tulajdonos, Balogh Ékszer
"Általában minden problémát meg tudunk oldani, de jellemzően a pénzvisszafizetéssel, visszaküldéssel, ugye ettől a vásárlási jogtól való elállással kapcsolatos kérdések, szállítási költséggel kapcsolatos kérdések szoktak felmerülni."

8 munkanapon belül ugyanis a vásárló visszakérheti a termék árát, sőt a szállítási költséget is. Ehhez pedig nem szükséges az eredeti csomaglást sem megőrízni. A szakemberek szerint csak olyan webáruházból érdemes rendelni, amely megfelelő referenciával rendelkezik, illetve feltünteti a pontos elérhetőségét, valamint a vonatkozó jogszabályokról is tájékoztatja a vásárlót.