Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Ebben az időszakban ejtik el a legtöbb őzbakot

Adásban volt: 2017. augusztus 9.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Április 15-től szeptember végéig tart az őzbakvadászati szezon, mégis ilyenkor, a fajfenntartási, azaz az úgynevezett üzekedési időszakban ejtik el a legtöbb bakot. Július utolsó és augusztus első hetében a párkereső állatok sokkal óvatlanabbak. Az őz ugyan méreténél fogva is kevesebbet eszik például a szarvasnál vagy a vaddisznónál, de mert főként a növények hajtáscsúcsát kedveli, nagy károkat okozhat.

Őzbakvadászatra indulnak a Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársai vendégvadászaikkal.

A kerületvezető vadász alaposan feltérképezte a területet, telefonján rögzítette az elejteni kívánt őzbakot. A rekkenő hőségben több előre kiválasztott helyszínt jártak be. Ez a bak ugyan egy sutával együtt legelészik, egy másik nőstény hangját utánozó őzsíppal mégis egészen közel tudják csalogatni a vadászok a fajfenntartásra koncentráló állatot. A lövés azonban ezúttal nem találja el.

Ez az osztrák vendégvadász most először jött Magyarországra, azt mondja eddig legalább 150 bakot lőtt már.

Más ország, más környék, számomra nagyon érdekes élmény itt, az Őrségben, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. területén vadászni.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. 6 vadászterületén éves szinten mintegy 220 bakot kell a vadászati hatóság által is jóváhagyott terv szerint kilőni. Ennek nagy részét ilyenkor, az üzekedési időszakban hozzák terítékre.

Pukánszki Zoltán - vadgazdálkodási csoportvezető, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Amennyi közép- és időskorú bakot terítékre hozunk, legalább annyi fiatalt is, azért egyensúlyt teremtsünk, és amennyi bakot elejtettünk, kétszer annyi suta vadat kell terítékre hozni. Mind az ivararányt, mind a korosztály arányt így szakmailag be lehet állítani és hosszú távon fent lehet tartani.

Szinte mindenfelé villanypásztor öleli körül a mezőgazdasági területeket, így védik a gazdák a termést a vadaktól. A kerítések miatt viszont rendkívül leszűkült a vadállomány élettere. Az őzek leginkább a növények hajtásait szeretik, így okoznak károkat, ezért kell szinten tartani a létszámukat.

Farkas Norbert kerületvezető vadász, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Bejöttünk egy hosszú rétre itt a Zala part mellett és megláttunk egy erős testű bakot, igaz 500 méterre volt, de becserkeltünk 225 méterre, sikeresen, a sípra felfigyelt, de nem ugrott rá, de a vendég úgy gondolta, hogy rálő, és hál istennek, sikeresen.

A vad előtti tisztelgés jeléül az őzbak szájába és a sebbe is kerül egy-egy tölgyfa töret, a harmadikat pedig a sikeres vadász a kalapjába tűzi. A vadászati hagyományoknak megfelelően a teríték mellett felcsendült a kürtszó is.

2017. augusztus 09.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében