Hírek

Ebösszeírás

2015. január 21., 16:59

Szombathelyen 2014 áprilisától az ebtulajdonosoknak minden négy hónaposnál idősebb kutyát be kell jelenteniük az önkormányzatnál függetlenül attól, hogy van-e bennük chip, vagy sem. Az állatorvosnál korábban bejelentett kutyákat is regisztrálni kell a Polgármesteri Hivatalban, sőt, azokat is, amelyek már szerepelnek a nyilvántartásban, de időközben elpusztultak.

Ebösszeírás

„Különböző adatokat kell feltüntetni: a kutya hívónevét, fajtáját, nemét, transzpondernek az adatait és azokat a különböző egészségügyi adatokat ill. az ebtartó adatait, amiből a nyilvántartást össze tudjuk állítani.”

Károlyi Ákos aljegyző mutatja azt a bejelentő lapot, amivel a tulajdonosok igazolhatják milyen kutyát vagy kutyákat tartanak. Az 1998. évi 28. törvény kötelezi a települési önkormányzatokat, hogy 3 évente legalább egyszer ebösszeírást végezzenek. A kutyatartók által szolgáltatott adatokat helyi elektronikus nyilvántartásban rögzítik.

Károlyi Ákos – aljegyző
„Első körben 2014. április 30-ig kellett a szombathelyi ebeket nyilvántartásba venni a szombathelyi jegyzőnek. Ez megtörtént, eddig mindösszesen 6000 ebet vettünk nyilvántartásba, azonban fontos kihangsúlyozni, hogy ez fontos feladata az önkormányzatnak és az ebtartóknak egyaránt, tehát, ha az ebtartásban bármilyen változás áll be, pl. elpusztul az eb vagy gazdát cserél, akkor ezt folyamatosan be kell jelenteni a Polgármesteri Hivatalban.”

Az ebbejelentés jelenlegi formájának még tudatosulnia kell az állattartókban, hiszen kevesen tudják, hogy ilyen jellegű kötelezettségük is van. A nyilvántartó lapokat a Városháza aulájában erre a célra kihelyzett dobozban adhatják le, vagy elküldhetik az ebnyilvantartas@szombathely.hu e-mail címre.