Hírek

Eddig 16 lakást sikerült bevonni a közösségi bérlakás rendszerbe Szombathelyen

2021. február 17., 14:02

Hetet már kiadtak, és a többinek is hamarosan lesz bérlője. Az egy éve indított modellértékű program lényege, hogy lakástulajdonos magánszemélyek szerződést kötnek az önkormányzattal, az pedig kiválasztja a bérlőt, aki így lakáshoz juthat. Ezzel kívánnak enyhíteni a tragikus bérlakáshelyzeten, ami tavaly óta csak tovább romlott.

 

Eddig 16 lakást sikerült bevonni a közösségi bérlakás rendszerbe Szombathelyen

Kovács Lajos egy első emeleti, kétszobás lakás tulajdonosaként tavaly csatlakozott a közösségi bérlakás rendszerhez. Az előző bérlő családi házba költözött tovább, így a lakás üresen maradt. Az önkormányzat honlapján olvasott a lehetőségről, és úgy gondolta, ez számára előnyös. Három évre kötött szerződést az önkormányzattal, azt mondja, tisztességes bérleti díjat állapítottak meg, a lakásiroda mindent elintézett, neki csak a papírokat kellett aláírnia.

Kovács Lajos
"Ami még motivált, hogy nekem csak a lakást kellett rendbe tenni, a SZOVA átvette műszakilag a lakást, és bármi probléma adódik később, lelakás, vagy bármi, a SZOVA javítja a hibákat, nekem ez volt egy kellemes pont."

Az önkormányzat tehát bizonyos összeghatárig a lelakás arányában kötelezettséget vállal az eredeti állapot helyreállítására, miután a bérlő kiköltözött. Ez is egyfajta biztosíték a tulajdonos számára, ahogy az is, hogy a bérleti díj minden hónapban pontosan érkezik a számlára, nem halmozódhat fel tartozás. Az országban ritkaságnak számító, modellértékű programról egy éve született döntés, és bár a veszélyhelyzet némileg hátráltatta a beindítását, sikeresnek mondható.

Czeglédy Csaba - elnök, Szociális és Lakás Bizottság
"Hét lakást sikerült az önkormányzaton keresztül bérbe adni, azaz hét olyan lakást, aminek magánszemélyek a tulajdonosai, a lakást igénylők pedig az önkormányzaton keresztül vették ezt bérbe kedvezményesebb áron, kaució megfizetése nélkül, ez nyilván jobb, mintha a piacról vennék igénybe, és kilenc lakásnak az ilyetén való bérbeadása van folyamatban."

A tulajdonosok a kbr@szombathely.hu email címen jelezhetik, ha van kiadó lakásuk, és csatlakoznának a rendszerhez. A SZOVA ezután felméri a lakást, és megállapítja a bérleti díjat. Ha ezt a tulajdonos elfogadja, az önkormányzat kiajánlja a lakást a várólistás igénylőknek, akik fényképek alapján hoznak döntést. Ha egy lakásra többen is jelentkeznek, a Lakásiroda javaslata alapján a polgármester határoz arról, ki kapja meg. A rendszer gördülékeny: a bérlő fizet az önkormányzatnak, az önkormányzat pedig a tulajdonosnak.

"2019 év végén, a válság előtt nagyjából 100 jogos lakásigénylő volt, ez most már két és félszeresére emelkedett, és ebben még nincsenek benne azok, akik nem tudnak albérleti díjat fizetni, és tartozásokat halmoznak fel."

A programot azért indították, hogy enyhüljön a tragikus lakáshelyzet. A 2100 önkormányzati bérlakás teljes kihasználtsággal működik, a várakozók száma 250-re nőtt. Próbálják kiszűrni a legkritikusabb élethelyzetben lévőket, és figyelembe venni a valós szociális rászorultságot. A város már visszavette például a korábban kiutalt sportolói lakásokat is, hogy minél több nehéz helyzetű család lakhatása megoldódjon. Jelenleg hat felújítandó önkormányzati lakás áll rendelkezésre, ezek pályáztatását a veszélyhelyzet miatt halasztották, de hamarosan elindítják. Megtakarítással rendelkező bérlőket keresnek, akik vállalják a lakás felújítását, a ráfordított összeget pedig lelakhatják.