Hírek

Egészség program a Váciban

2010. április 07., 17:33
A WHO felmérése szerint Magyarország a világ egyik legegészségtelenebb országa. Ebben szerepet játszik a népesség jelentős alkoholfogyasztása, a dohányzás, a mozgásszegény életmód és zsíros ételek fogyasztása. A Váci iskolában megpróbálnak változtatni a kedvezőtlen folyamatokon.
Egészség program a Váciban


Sok mozgás és helyes táplálkozás, például mindennap egy alma elfogyasztása, ez a program célja. Azt már a gyerekek is tudják, hogy többek között ez a titka az egészségük megőrzésének.

Földvárszki Edina
"Szerintem nem elég tesizni, hanem mellette kell még sportolni is."

Novák Dzsenifer
"Egy héten négy naponta szoktam enni zöldséget, gyümölcsöt, például sárgarépát, almát, sok gyümölcsöt."

Bár elméletben mindenki tudja, mit kell tenni, a valóságban évről évre, ha csak kis mértékben is, de romlik a szombathelyi általános és középiskolás diákok egészségügyi helyzete, mondja Stánitz Éva. Ez derül ki az évente elkészített egészségügyi felmérésekből. Az általános iskolás gyerekek 5%-a könnyített testnevelésen vesz részt. A középiskolások között sok az elhízott, magas vérnyomással küzdő, de jelentős számú a kórosan sovány diák is. 

Dr. Stánitz Éva, kistérségi tisztifőotvos
"Kis mértékben, 1-2%-kal több a kóros állapot, amit detaktálni tudunk évről évre. Országos viszonylatban Szombathelyen nem éri el ez azonban a negyedrészét a diákoknak."

A Váci iskolában, a Hozd a formád Magyarország! program részeként mérték fel a diákok egészségügyi állapotát.

Első volt a testtömeg index. Emellett vizsgálták azt, hogy a gyerekek mit esznek, mennyit sportolnak.

Móritzné Pusztai Erzsébet, tanár
"Intézményünkben a tanulók 22%-a túlsúlyos illetve elhízott. Ennek a kezelésére összeállítottunk egy tervet, majd egy cselekvési programot."

A progam célja, hogy ösztönözze a gyerekeket az egészséges életmódra, csökkenjen a túlsúlyos gyerekek száma. A program részeként a Váciban a következő két évben minden félévben lesz egy-egy olyan hét, amikor az egészséges életmóddal kapcsolatos rendezvényeket szerveznek majd.

Dr. Füredi Árpádné, tanár
"Szeretnénk a cslaádok élelmiszerfogyasztását pozitívan befolyásolni. A felmérésből kiderült, hogy a gyerekek előnyben részesítik a tésztaféléket, a húsféléket, a zöldség és gyümölcsfogyasztás eléggé háttárbe szorult. Ezen szeretnénk változtatni."

Az iskolában első alkalommal május 31-e és június 4-e között rendezik meg az Egészség Hetet. Ekkor zöldségeket, gyümölcsöket, kínálnak a gyerekenek. A programokra nemcsak a diákokat, hanem a szülőket is várják.