Hírek

Egészségesebb ételeket ajánl az országos tiszti főorvos

2011. szeptember 05., 14:21

Leveskockát, ételport, 30%-nál magasabb zsírtartalmú húst, cukrozott üdítőt és a szörpöt, valamint az erős fűszereket is a közétkeztetésben kerülendő élelmiszerek közé sorolta az országos tiszti főorvos augusztustól érvényes ajánlásában. A közétkeztetéssel foglalkozó cégek eddig is törekedtek az egészséges és változatos étrend összeállítására. Szakemberek szerint ahhoz, hogy maximálisan betartsák az ajánlásban szereplő javaslatokat, legalább 30%-os normarendezésre lenne szükség.

Egészségesebb ételeket ajánl az országos tiszti főorvos

Ebéd a Váci Iskolában. Csütörtökön a leves mellé paradicsomos káposzta is került a tányérba. Az étlapon sok zöldség és gyümölcs is szerepel. A diákok azt sorolják, mit ennének szívesen.

"Szerintem gyümölcsökből legyen több."

"Inkább zöldségfélékből legyen több, hogy mindenki egészséges legyen."

Ez a kívánságuk biztosan teljesül a gyerekeknek. Részben azért, mert az iskola is mindent megtesz, hogy ebben a tanévben is sok gyülmölcsöt, zöldséget kapjanak a diákok.

Németh Gábor, igazgató - Váci Mihály Általános Igazgató
Tavaly elindult az iskola alma program. Az almát az FVM biztosította az önkormányzatok bevonásával az iskoláknak. Ezt szeretnénk kiterjeszteni, hogy az alma mellé más gyümölcsöt vagy zöldséget például sárgarépát is szeretnénk a kínálatba beemelni.

Az országos tisztifőorvos augusztusban megjelent ajánlása is az egészségesebb étkezést helyezi előtérbe. Eszerint kerülni kell például a 20% feletti zsírtartalmú húskészítményeket, 12%-os tejfölt, a sót tartalmazó ételízesítőt, a szénsavas üdítőket, vagy a hozzáadott cukrot tartalmazó gyümölcsleveket. Egy éve szó van ezekről a javaslatokról - mondta Híradónknak több szombathelyi óvodában és iskolában étkezést biztosító cég területi képviselője. Eddig is törekedtek arra, hogy egészséges ételeket készítsenek a gyerekeknek, ebben egy energia-és tápanyagszámító szoftver is segíti őket.

Telefonnál: Rózsás Anikó, területigazgató - Elámen ZRT.
Kollégáimmal beszélgetttünk és a szakemberek véleménye alapján, azt gondoljuk, hogy legalább 30%-os normarendezésre lenne szükség ahhoz, hogy ezeket az ajánlásokat maximálisan be tudjuk tartani.

A háromszori étkezés biztosítása az iskoláknak több mint 800 forintba kerül fejenként. A diákoknak kedvezmények nélkül 508 forintot kell mindezért fizetni. A szombathelyi általános iskolákban, az önkormányzati adatok szerint, tavaly több mint 4000 gyermek kért étkezést. Közülük közel 600-an, hátrányos helyzetük miatt, 100%-os kedvezményt kaptak, tehát ingyen étkeztek. Több mint 600-an pedig, 3 vagy több gyermekes családból származnak, tartósan betegek vagy fogyatékosok, 50%-os kedvezménnyel étkezhetnek.  Szociális étkezésben több mint 1200-an részesülnek Szombathelyen.