Hírek

Egészségügyi problémák az energiaitalok túlfogyasztása miatt

2012. február 21., 17:24

A népegésszégügyi szolgálat felmérése szerint a múlt év utolsó két hónapjában több mint 120 ilyen eset fordult elő. Volt, aki mindössze egy-két deciliter elfogyasztása  miatt lett rosszul, másoknál pedig több liter energiaital okozta ugyanezt. A diákok körében nagyon népszerű ez az italfajta annak ellenére, hogy tisztában vannak a veszélyeivel.

Egészségügyi problémák az energiaitalok túlfogyasztása miatt

Érkeznek a büfébe a diákok a Savaria Szakképző Iskolában. Bár itt energiaitalt nem lehet kapni, mégis vannak olyanok, akik ezzel kezdik a napot. Van aki csak néha fogyasztja, mások gyakrabban isszák.

Tóth Dániel
"Sokan kávé helyett használják, az ébrenlétet segíti ugyebár, de nekem annyira nem vált be."

 Az igazgató szerint csak azok a diákokat tudják az egészséges táplálkozásra nevelni, akiknek otthon is ezt tanították.Az intézmény még 2006-ban állapodott meg abban a büfével, hogy ott főként az egészséges táplálkozást segítő termékeket árusítanak. Az energiaitalt emiatt nem itt, hanem máshol veszik meg a tanulók, és behozzák az iskolába.

Sümegi Tamás, tagintézményvezető, Szombathelyi Műszaki Szakközépiskola, Savaria Szakképző Iskola
"Gyakorlatilag az iskola 60 méteres körzetében beszerezhető ez. Tehát aki venni akar, az tud venni. Itt inkáb én azt érzem nagy problémának, hogy milyen beállítottságú a diák illetve a szülő. Hogy úgymond mire ad, mi az amit támogat."

Az ÁNTSZ nemrég a tanulók és az egészségügyi szolgáltatók körében is felmérést végzett az energiaital fogyasztási szokásokról és arról, hogy hány esetben okozott rosszullétet két hónap alatt.

"Országosan összesen 120 körüli ügyet ,esetet jeleztek, de Vas megyéből is 2-t vagy 3-at, hogy energiaital miatt történt rosszullét."

Az energiaital okozta rosszullét tünetei lehetnek a heves szívdobogás, álmatlanság, izgatottság, indok nélküli agresszió és a pánikroham is. Az összegyűjtött adatok szerint akár egy-két deciliter energiaital is előidézheti ezeket. A felmérésből az is kiderült, hogy a diákok tisztában vannak ezekkel a veszélyekkel, de ez íze és hatása miatt mégis népszerű ez az ital.