MNB
MNB - 2

Hírek

"Égigérő tanterem" - Országos program indul az erdei óvodák népszerűsítésére

2012. október 05., 19:28

Országszerte egyre több intézmény kapcsolódhat be az erdei iskolai és óvodai programokba a következő években. A régió óvodapedagógusainak Szombathelyen tartottak továbbképzést., ahol többek között módszertani segítséget kaptak a gyerekek környezeti neveléséhez.  A Svájci-Magyar Együttműködési Program 360 millió forintos támogatásának köszönhetően Natura 2000-es területeket népszerűsítő országos kampány is kezdődik.

Égigérő tanterem - Országos program indul az erdei óvodák népszerűsítésére

Óvatosan, a legnagyobb csendben próbálnak meg eleséghez jutni az egerke, úgy, hogy a bagoly ne vegye észre. Ilyen, játékos formában ismerkednek a gyerekek a természettel.

Aztán az a feladat, hogy minél többet felsoroljanak a letakart növényekből.

A gyerekek játék közben szinte észrevétlenül megatnulják az őszi termések nevét. A Szürcsapó óvodában rendszeresek a hasonló foglalkozások, az intézményben a környezeti nevelés a pedagógiai program része. Ezért mennek el minden őszzel és tavasszal a felsőcsatári erdei óvodába is.

Surányiné Palkó Eleonóra erdei óvoda munkacsoport-vezető
A gyerekek ott megtanulják azt a viselkedéskultúrát, amit joggal elvár a természet tőlünk, megtanulják azt, hogy tiszteljék a természetet, a természeti környezetet, megtanulják, mit kell nézni, megláttatjuk velük azokat a dolgokat, amit esetleg városi emberként nem biztos, hogy észrevesznek.

Az óvoda most országos továbbképzésnek ad helyet. Ez is része az Égigérő tanterem programnak, amely a Natura 2000-es területeket nészerűsíti és bővítené az edei iskolák és óvodák hálózatát.

Kővári katalin projektkoordinátor
Egy olyan továbbképzést hirdettünk, ahol az erdei óvoda-szolgáltatók illetve az óvodapedagógusok ismerkedhettek meg az erdei óvodáztatással, az erdei óvoda minősítáési rendszerének a teljesítésével, kidolgozásával, illetve interaktív, játékos módon kapnak új elemeket a környezeti nevelés terén.

A 2016-ig tartó programra több mint 350 millió forintot nyert a Környezetvédelmi Oktatóközpontok Szövetsége és a Magyar Természetvédelmi Egyesület.