Hírek

Egy ágyúval bővült a katonatörténeti kiállítás az Aréna utcában

2014. augusztus 28., 16:48

A Hadtörténeti Múzeumtól érkezett, az éj leple alatt a löveg. Ez az eszköz is a katonatoborzást szolgálja Szombathelyen.

Egy ágyúval bővült a katonatörténeti kiállítás az Aréna utcában

Hatalmas, ágyúval felszerelkezett katonai jármű érkezett Szombathelyre.

Nem harci készültség miatt volt látható a hadi eszköz a belvárosban, hanem azért, mert bővült az Aréna utca 8-ban látható katonatörténeti kiállítás. A tüzér alakulatok emlékére hozták Szombathelyre a D44-es hadosztályi ágyút.

Jagadics Péter – nyugalmazott alezredes
„Terveink szerint ide az udvarra, a római és a középkori ágyú és a páncélos eszköz közé tesszük és így a szombathelyi 93-as páncéltörő tüzérezrednek és a szombathelyi tüzérségnek is jelen lesz a fő katonai eszköze.”

Az ágyú funkciója az, hogy a hadtörténet egy részének bemutatásával kedvet csináljon a katonai szolgálathoz.

Ferge László – irodavezető, HM szombathelyi toborzóiroda
„Minden olyan katonai eszköz, tárgy, felszerelés fontos, amivel a toborzást tudjuk segíteni, amivel be tudjuk mutatni a fiataloknak azt, hogy egyáltalán mire számíthatnak, hogyha a katonai pályát választják.”

A katonaság iránti egyébként is sokan érdeklődnek Szombathelyen.

Ferge László – irodavezető, HM szombathelyi toborzóiroda
„Nagyon sok fiatal érdeklődött a továbbtanulási lehetőségekkel kapcsolatban és ami nagy öröm számomra, hogy nagyon sokan érdeklődtek az önkéntes tartalékos szolgálat, illetve a szerződéses szolgálat iránt is.”

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum jóvoltából került Szombathelyre a löveg, ami állandó darabja lesz a katonatörténeti kiállításnak.