Hírek

Egy évvel elhalasztják a technikumok végzős osztályainak szalagavatóját

2024. január 11., 19:55

Egy évvel elhalasztják a technikumok végzős osztályainak szalagavatóját, a többi középiskolában azonban már javában zajlanak a próbák. Elsőként a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium végzőseinek tűzik fel a szalagot, pénteken.

Egy évvel elhalasztják a technikumok végzős osztályainak szalagavatóját

Megtartotta szalagavató ünnepségének főpróbáját a Premontrei Gimnázium. Öt végzős osztály diákjai gyűltek össze ma délelőtt a Sportházban, hogy a bevonulást, a keringőt és az önálló műsorszámokat gyakorolják a péntek esti nagyrendezvény előtt.

Mészáros Máté - osztályfőnök, 12. B osztály

“Teljes volt a kooperáció, hiszen én is szerepelek a műsorban. Igaz, hogy nem egy nagy részben - 30-40 másodperc -, de nagyon jól esett, hogy az osztályom felkért erre a feladatra. Azt mondom, hogy az iskola szellemiségén belül eléggé szabad kezet tudtunk kapni abban, hogy milyen műsort állítottunk össze vagy állítsunk össze, kíváncsian várom a többi osztály műsorát is.”

A végzős diákok már a tanév eleje óta készülnek a szalagavatóra.

A nyitótánc begyakorlásában tánctanár segített.

Kótyuk Veronika - tanuló, 12. Z osztály

“Az alapvető nyitótáncon kívül készültünk egy ilyen viccesebb, zenés osztályprodukcióval, amikor egy videó keretében képeket is levetítünk, illetve emellett ilyen szabadabb táncos produkcióval készültünk”

A Z osztályos lányok ünnepi öltözéke körülbelül 40-45 ezer forintjába kerül a családoknak, de olyan is akad, aki ruhát bérel az alkalomra. A fiúk öltönyének költsége nagyjából 70 ezer forint. A technikumok végzősei még egy évig spórolhatnak az ünnepi viseletre, mivel a három éve bevezetett új Nemzeti Alaptanterv megváltoztatta az érettségi követelményeket: a vizsgák két tanévre oszlanak meg.

Sági József - igazgató, Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum

“tizenkettedikben három tantárgyból biztosan, tehát matematikából, magyarból és történelemből érettségiznek - a választható idegen nyelv még ott van -, míg jövőre, tehát tizenharmadikosokként fognak idegen nyelvből és szakmai tárgyakból vizsgázni, érettségizni. Emiatt döntöttek úgy az iskolák: a technikumok, hogy akkor a szalagavatót és a ballagást átteszik tizenharmadik évfolyamra.”

A 13. évfolyam végén szerzett érettségi bizonyítvány és technikusi oklevél nagy előnyt jelenthet a szakirányú felsőoktatási felvételiknél.