Hírek

Egy internetes alkalmazás segítségével próbál a Weöres Sándor Színház társulata

2020. május 04., 13:59

Ez lehetővé teszi, hogy a darabban szereplő színészek együtt, közös online felületen dolgozzanak, készüljenek. Az Ádám almái című vígjáték próbafolyamata a napokban kezdődött, a művészek a világhálón keresztül állítják színpadra a dán szerző, Anders Thomas Jensen darabját.

Egy internetes alkalmazás segítségével próbál a Weöres Sándor Színház társulata

Nem egyedülálló, hogy egy társulat így dolgozik. A világ több pontján régóta használják ezeket a módszereket.

Németh Károly – produkciós menedzser, Weöres Sándor Színház
"Az Európai Színházi Konvenció létrehozott egy online találkozót. Egy fehérorosz színház tapasztalatait osztotta meg velünk, ők régóta így dolgoznak. A rendezőjük Londonban él politikai menekültként. Évek óta úgy dolgoznak, hogy a társulat Fehér-Oroszországban próbál a rendező pedig online platformokon tartja a kapcsolatot a társulattal, így hozzák létre a produkciókat.”

A szombathelyi színház munkatársai is arra a következtetésre jutottak, hogy a rendkívüli körülmények rendkívüli módszereket követelnek, ezért elkezdték az online próbákat. Így fel lehet gyorsítani a folyamatot annak érdekében, hogy ha a járvány okozta rendkívüli helyzet megváltozik, minél előbb lehessen előadást tartani. A darab az ígéretek szerint nagyon szórakoztató. A történet a bűn és bűnhődés nehéz kérdéseit veti fel.

Czukor Balázs – rendező
“Van egy börtönviselt ember, aki ahhoz, hogy szabad lehessen, el kell mennie egy helyre, ahol el kell töltenie három hónapot egy pap társaságában és az ott élőkkel. Ha a magaviselete rendben van, akkor nem kell visszamennie a börtönbe. “

Az Ádám almái előadásnak, csak a próbáit indították el online, de ha rendeződik a helyzet, akkor ezt az előadást színpadon mutatják be. A produkciós menedzser úgy véli, ha szerencséjük van, a szabadtéri színházak talán a nyár derekától tarthatnak előadásokat, de a kőszínházaknál a valószerűbb inkább az őszi munkakezdés lehet.