MNB - 2
MNB

Hírek

Egy országos statisztika szerint tavaly 10 százalékkal nőtt a belföldi turizmus

2019. február 04., 16:06

Vas megye több térségében, például Kőszegen és Bükfürdőn is nagyobb arányban nőtt a vendégforgalom. A tapasztalat az, hogy rövidebb időre, de többször érkeznek turisták ide.

Egy országos statisztika szerint tavaly 10 százalékkal nőtt a belföldi turizmus

A Savaria Karnevál a város, sőt a régió legnagyobb rendezvénye. Erre érkezik a legtöbb vendég. A szálláshelyek megtelnek. A tapasztalat szerint a turisták egyedi élményeket keresnek, erre jó alkalom a történelmi fesztivál. Szombathelyen tavaly 8 %-kal nőtt a vendégforgalom.

Grünwald Stefánia - ügyvezető, Savaria Turizmus Nonprofit Kft.
„A Savaria Karnevál alatt a legmagasabb a vendég szám és a vendégéjszaka is. 3.36 Nálunk effektive rövid a tartózkodási idő, de az augusztus az egyetlen olyan időszak, amikor minimum 3 éjszakát eltöltenek a vendégek városunkban.”

Bükfürdőt egész éven át sokan keresik fel. Átlagosan mintegy 4 vendégéjszakát töltenek itt a pihenni, de egyre inkább szórakozni is vágyók. A legnépszerűbb program a városban a nyári Gyógybor Napok kulturális és gasztronómiai fesztivál, de a december is egyre hangsúlyosabb.

Spilenberg Andrea – elnök, Bük-Bükfürdő Turisztikai Egyesület
Az advent 2. hetétől a szállodák szinte telt házzal üzemeltek. Ha a vendégéjszakát nézzük, akkor vendégszámban 11,5 % volt a belföldi vendégek növekedése, tehát tkp. az országos átlagot is meg tudtuk haladni.

Az egy hónapos augusztusi történelem-idézés Kőszeg legnagyobb turisztikai attrakciója. Az ostromnapok ideje kiemelt turisztikai időszak, bár a város egész évben kínál programokat és látnivalókat. A Jurisics-várat például tavaly többen látogatták meg, mint előző évben.

Győrffy Gábor – turisztikai menedzser, Kőszeg
"11,4 %-kal több vendég érkezett a térségünkbe, ami nagyon jó arány, azért is, mert új szálloda nem épült, kisebbek nyíltak. Nálunk is nőtt az itt tartózkodás. 12.8 %-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.”

A turisztikai szakemberek egyetértenek abban, hogy a településeknek közösen kell a térségbe vonzani a vendégeket. Hiszen például a Bükre gyógykezelésre érkezők szívesen nézik meg a Savaria Karnevált, a Szombathelyen megszállók viszont rendszeresen kirándulnak Kőszegre. A gasztronómiai fesztiválok pedig mindig népszerűek.