MNB
MNB - 2

Hírek

Egyházi média előadások a Savaria Filmszemle keretein belül

2018. május 24., 13:16

Először az írásbeliség megjelenése, majd a nyomtatás és a tömegkommunikáció is komoly távlatot nyitott az egyház számára az evangélium hirdetésében. A közösségek felismerték a technika kínálta lehetőségeket, és tapasztalataikat konferencián osztották meg egymással.

Egyházi média előadások a Savaria Filmszemle keretein belül

Szent II. János Pál pápa életének megindító pillanatait sugározta a televízó 2005 tavaszán, amikor a szentatya haldoklott. Ezeknek a képsoroknak a jelentőségét idézte fel előadásában a szombathelyi megyéspüspök a Savaria Filmszemléhez kapcsolódó konferencián a TIT-ben.

Székely János - megyéspüspök
“Sokkal csendesebbek lettek az emberek, figyelmesebbek, elgondolkodóbbak, mintha a szent pápának a lelke ott lebegett volna a város fölött. Nagyon jól mutatta ez a néhány nap, hogy a médiának milyen óriási lehetősége van, és milyen óriási felelőssége. Nem mindegy, hogy mit sugároznak, mivel töltik meg az emberek gondolatait, lelkét.”

Erről is szó volt Székely János előadásban, amelyben a modern kommunikációs eszközök, a többek közt a televízió szerepéről beszélt. Ehhez kapcsolódott a Bonum TV képviselőjének beszámolója is.

Jakab Péter - főszerkesztő, Bonum TV
“Ahhoz, hogy megfelelő struktúrák tudjanak felépülni, megfelelő válaszokat lehessen adni az egyházi igényekre, a közösségi igényekre, az szinte követeli azt, hogy legyenek médiamissziós lelkületű kollegák, legyenek médiamissziós lelkületű szolgálattevők, akik képesek érteni, hallani, illetve végrehajtani, utána pedig a megfelelő tartalmat legyártani.”

Ők így szolgálják ki az egyház és a közösség igényeit. Egy magányos műfaj, a rádiózás is lehet közösségformáló erő - véli a komoly rádiósmúlttal rendelkező evangélikus püspök.

Gáncs Péter - evangélikus püspök
“Általában az ember nem közösségben rádiózik, de ennek van egy előnye is, ez egy intim műfaj, a rádiózás. Kiszámolták a németek, mindent kiszámolnak, hogy az átlag rádióhallgató 70 centire ül a készüléktől, ez nem biztos, hogy így van. De ez olyan, mint ahogy mi most beszélgetünk egymással, tehát abszolut személyes és bennsőséges műfaj.”

Így könnyen megszólítható a hallgató, sőt az internet segítségével visszacsatolás is várható tőle. A későbbi előadók szintén az egyház és a média viszonyát elemezték.