Hírek

Egyházi támogatások

2020. február 21., 14:07

54 Vas megyei pályázó kapott pénzt az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi támogatási keretéből. Összesen 14 építkezés kezdődhet, folytatódhat és negyven közösségi program valósulhat meg a hittantáboroktól a zarándoklatokig az elnyert összegekből. Szombathelyen több katolikus plébánia, a református egyház és a zsidó hitközség is támogatáshoz jutott.

Egyházi támogatások

Az oladi Szentháromság-templomot az 1790-es években építették. A közelmúltban megtörtént a külső felújítása és rendbetették a környezetét.

“Itt láthatjuk azt a helyzetet, amikor a vizes fal kiszárad és törékennyé, roppanóvá válik, hogy épphogy hozzáérünk, rögtön le is omlik a fal.”

A plébános a templom vizesedésének nyomait mutatja. Ez okozta a legnagyobb gondot, ezért nemrég injektálásos módszerrel szigetelték az épületet. A falak száradása után várhatóan már tavasszal megkezdődhet a belső tér felújítása.

Gaál Sándor - plébános
„Most már a templom szigetelése megtörtént, és szeretnénk a templom belső festését is elvégezni. Hiszen látjuk, ha körbenézünk a templomban azokat a foltokat, amiket a kiszáradó vizesedés hagyott maga után.”

“Ez az a terület, amit mondtam, hogy itt sár és egyéb gondok, bajok voltak. Vagy 40 cm földet kiástak, utána betonozták, majd jött a járókövezet.”

A ferences templom plébánosa mutatja a korábbi egyházi támogatásból megvalósult fejlesztést az udvaron. Az újabb pénzből a kriptát is felújítják, új urnafülkéket alakítanak ki és az egyik épületrész tetőzetet is megjavítják. Az összesen 15 millió forint értékű beruházást önerőből nehezen tudták volna megvalósítani.

Horváth Achilles - plébános, Szent Erzsébet Plébánia
„Évente marad 1 millió forint a plébánia kasszájában január 1-jén. Tehát ha ezt összerakjuk, akkor 15 éve után meg lehetett volna csinálni. Így másfél év alatt meg tudjuk ezt csináltatni.”

A Református Egyházközség a parókiafelújítás befejezéséhez 15 millió forintot nyert. Az idei egyházi támogatásokból az épületek felújítása mellett közösségi programokra is jut pénz Szombathelyen: zarándoklatokra, közösségi és iskolai rendezvényekre, nyári táborokra fordíthatják az összeget a nyertes egyházközségek, iskolák, így többek között a Székesegyházi Főplébánia, a Szent Kvirin Plébánia vagy a Premontrei Gimnázium és a Zsidó Hitközség.