Hírek

Egyházzenei művek csendültek fel

2017. május 23., 14:58

Szombathelyi és veszprémi muzsikusok közreműködésével ősbemutatót tartottak hétvégén mindkét városban. Magyarországon nem játszották még a 19. század elején alkotó komponista szerzeményeit, azok csak nemrég kerültek elő a Veszprémi Érsekség Levéltárából.

Egyházzenei művek csendültek fel

Johann Nepomuk Fuchs egyházzenei művei csendültek fel a Szent Márton-templomban.

 A komponista Haydn kortársa volt, sőt ő vette át a zenei igazgatási feladatokat az idős mesterétől az Esterházy-birtokon. Bár udvari zenészként dolgozott, számos egyházi művet írt

Horváthné Csomó Orsolya - egyházzenész, karnagy
“Bem József nevű kántor, orgonista-karnagy vitte magával magángyűjteményként Fuchs műveit, és így kerültek Veszprémbe, majd a halála után a székegyház kottatárába.”

Molnár Zoltán, aki a Savaria Egyetemi Központ zenei tanszékének hallgatója volt, korábban egy tudományos diákköri konferenciára írt dolgozatához kutatta át a veszprémi kottatárat, így bukkant Fuchs műveire, és ő szorgalmazta azok bemutatását is.

 A szombathelyi egyetemen 1991 óta folyik egyházzenész képzés. Bár korábban önálló szak volt, most specializációként tanulhatják a tárgyat a hallgatók. A tanszék munkatársai a szak visszaállítására törekednek.

Pozsonyiné Falusi Anikó - tanszékvezető, ELTE Zenepedagógiai Tanszék
“Az egyházzenész szak gyakorlatban jól működő szak volt, sok jó szakembert képeztünk, és nagy szükség van rá. Most jó alapot ad arra, hogy reménykedjünk, hogy az ELTE, a Győri Hittudományi Főiskola és a szombathelyi egyházmegye együttműködési szerződést írt alá.”

A koncerten az ELTE Zenepedagógiai Tanszékének Kórusa is részt vett a Pannon Egyetem Kórusa és Dohnányi-szakközépiskola kamarakórusa mellett. A zenekarban a veszprémi konzervatórium növendékei és tanárai muzsikáltak.