MNB
MNB - 2

Hírek

Egyre elterjedtebb a klímaberendezés használata

2017. július 20., 15:28

Azonban kevesen tudják helyesen alkalmazni ezeket az eszközöket. Gyakran túl hideget fújnak, ami számos kellemetlen egészségügyi következménnyel jár.

Egyre elterjedtebb a klímaberendezés használata

Másodfokú hőségriadót rendeltek el csütörtökön - a 25 fok feletti hőmérséklet minden korosztály szervezetét megviseli. Ilyenkor megemelkedik a klímaberendezést használók száma is - legtöbben azonban rosszul alkalmazzák.

Stánitz Éva, megyei tiszti főorvos
“A legnagyobb probléma az egészségre gyakorolt hatásban az, hgy általában nagyon nagy hőingadozás van a klimatizált helyiség és a külső hőmérséklet között. Ez nagyon sok esetben felsőlégúti megbetegedéshez, de légcsőhuruthoz, de esetenként tüdőgyulladáshoz is vezethet.”

Az általános egészségügyi javaslat szerint a kinti és benti hőmérséklet között 5-10 fokos eltérést tolerál a legjobban a szervezet - ettől azonban előfordulhatnak egyéni eltérések.

“Nem nagyon használjuk, inkább a friss levegőt jobban szeretjük, hogyha áramlik, és be is szokott tőle a szemem könnyezni.”

“Kocsiban, otthon! És mire figyel oda ezzel kapcsolatban? Hogy minél hidegebb legyen, mert én sajnos már hőhullámos vagyok. És nem szokott panasza lenni ezzel kapcsolatban? Nem, hál’ Istennek semmi!”

Ezek a mobilklímák most a legkeresettebbek, de divatba jött egy különleges ventillátor is.

Boncz Péter - áruházvezető, Praktiker
“Idén nagyon, nagyon népszerű a permetventillátor, amelyekhez lehet különböző illataromákat is tenni, hogy illatos permt szálljon a kinti térben. Természetesen nagyon nagy sláger a kis asztali ventillátor, amelyből évente egyre nagyobb darabszámokat tudunk értékesíteni.”

A mobilklíma is nagy kedvenc lett: könnyű beszerelni, és átvihető egyik helyiségből a másikba. A kezelhetősége is egyszerű.

“Érintő kijelzője van neki, innentől fogva sokkal dizájnosabb.”

A vásárlók egyébként több tízezer forintot is megspórolhatnak a körültekintő vásárlással: óriási ár-különbségek tapasztalhatók az egyes áruházak klímaberendezései között.