MNB
MNB - 2

Hírek

Egyre kisebbek is szívják

2011. június 01., 09:30
Naponta közel százan halnak meg Magyarországon a dohányzás következtében. Folyamatosan nő a tüdőrákos megbetegedések száma, és egyre fiatalabb korban jelentezik a kór. Ma már a 10-12 éves gyerekek közül is sokan cigarettáznak. Szombathelyen széleskörű szakmai és civil összefogással szerveztek előadássorozatot a témában.
Egyre kisebbek is szívják

Több mint 350 szombathelyi középiskolás vett részt a dohányzás káros hatásairól szóló előadáson ma a Savaria Moziban. A kamaszok körében egyre terjed ez a káros szenvedély, sokan azonban tudatosan kerülik a cigarettát, mert tudják, árt az egészségüknek.


Balla Boglárka - tanló, kereskedelmi szakképző iskola
"Tüdőrákot okoz, érszűkületet, és mivel cukorbeteg vagyok, rám még károsabb hatással van, így teljesen elzárkózom tőle."


Horváth Bence - tanuló, Kanizsai Dorottya Gimnázium
"Abszolút nem dohányzom. Felvilágosító órákon beszéltek róla, hogy a tüdőt károsítja nagy mértékben, a légzőszerveket."
 
A Prevenciós Házban szakmai előadásokon vehettek részt az érdeklődők. Elhangzott például, hogy évente 20 milliárd szál cigaretta fogy el Magyarországon, és a halálesetek közel harmadáért a tüdőrák felelős.
A Markusovszky Kórház onkológiáján évente 1500 új rákos beteget kezelnek, minden harmadik tüdődaganatos.


Dr. Csejtei András - onkológus szakfőorvos, Markusovszky Kórház
"Nemcsak a tüdőrák kialakulásában játszik szerepet a dihányzás, hanem egyre több daganatféleségről kiderül - például hólyagrák, hasnyálmirigy rák és egyéb daganatos megbetegedésekről -, hogy a dohányzás aktív szerepet játszik a kialakulásában."
 
Az orvosok egyetértenek abban, hogy felvilágosító kampánnyal kell hatni a fiatal korosztályra, akár sokkoló adatok és képek segítségével.


Gyarmati Norbert - vezető, Humán Civil Ház
"Az aktív korosztály 35-40 százaléka dohányos, de ijesztő mértékben emelkedik a 14-18 éves korosztályban és a 10-14 éves általános iskolás korosztályban is."
 
2012. január elsején életbe lép a nemdohányzók védelméről szóló törvény, a zárt légterű helyeken tilos lesz rágyújtani. Szombathelyen a füstmentes város program keretében igyekeznek visszaszorítani a dohányzást.