MNB
MNB - 2

Hírek

Egyre nagyobb az érdeklődés a természet adta, gyógyító hatású készítmények iránt

2012. szeptember 27., 17:43

Ezt mutatja, hogy több mint félszázan voltak kíváncsiak arra a gyógynövényekkel kapcsolatos előadásra, amit a Savaria Múzeum és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat közösen szervezett. A program kapcsán meg lehetett nézni a Vasi Múzeumfalu gyógynövénykertjét is.

Egyre nagyobb az érdeklődés a természet adta, gyógyító hatású készítmények iránt

Zsálya, kakukkfű és menta is található a Vasi Múzeumfaluban kialakított gyógynövényes-kertben, amit a jövőben a Gyógynövénykutató Intézet segítségével szeretnének bővíteni. Céljuk, hogy minél többen megtanulják felismerni a régi nemesítésű, gyógyhatású növényeket.

Dr. Balogh Lajos – botanikus, Savaria Múzeum
A Vasi Múzeumfalu néhány évvel ezelőtt indult népi élővilág ismereti fejlesztése újabb állomáshoz érkezett,a régi gyümölcs tájfajta, majd szőlőfajta gyűjtemény kialakítása után tavasszal a zöldségtájfajtákat telepítettük a Hajdina kertünkben, most pedig a Gyógynövénytermesztő, kutató intézet képviselői jöttel el hozzánk, hogy az együttműködés alapjait megkeressük."

Számos, sokak által közönséges gyomnak tartott növény rendelkezik gyógyító hatással, ezeket  a látogatók közelebbről is megtekinthetik. A kert kialakításában Márci Elvira komoly szerepet vállalt.

Márci Elvira - kertész
„40 fajta gyógynövény található itt, beleértve a vadnövényeket is. A növények egy része fűszernövény és a másik pedig gyógyszeripari illetve gyógyászati, házi felhasználásra készülhetnek."

A gyógynövényeknek nagyobb szerepet kell szánni a mai orvostudományban - mondja a szakember. A hagyományos orvoslás kiegészítőjeként számos betegség kezelésében hasznosan lehetnek ezek a természetes alapanyagok.

dr. László-Bencsik Ábel
„Egy példát mondanék, a galagonya ami egy közönségesen előforduló gyógynövény alkalmas arra hogy a szívbetegségek nagy részét megelőző folyamatában meg tudja akadályozni, meg tudja gátolni és ugye Magyarországon a legtöbb ember szív és érrendszeri betegségekben hal meg. Tehát a népegészségügyi szerepük sokkal nagyobb, mint amit jelenleg betöltenek".

 Orvosok közül is egyre több fordul az alternatív terápiák, kezelések felé. Hiszen k isebb-nagyobb bajainkat természetes módon, szintetikus gyógyszerek beszedése nélkül is lehet gyógyítani, némelyik növény pedig a már kialakult komolyabb betegségek kezelésére is alkalmas.